Eritrese ambassade betrokken bij inzameling geld voor conferentie

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Eritrese ambassade in Den Haag was betrokken bij huis aan huisbezoeken om geld in te zamelen voor de omstreden Eritrese conferentie, die dit weekend plaats zou vinden in Veldhoven maar werd verboden door de gemeente. Dat blijkt uit betalingsbewijzen die in handen zijn van radioprogramma Argos en OneWorld. Eerder beweerde de organisatie van de ‘YPFDJ-conferentie’ dat het niet ondersteund werd door het regime in Eritrea.

Eritreeërs die in Nederland wonen worden geregeld onder druk gezet om ‘belasting’ af te dragen aan het regime in hun thuisland, zelfs als ze voor datzelfde regime op gevlucht zijn. Dat blijkt uit een in december verschenen rapport in opdracht van Minister Asscher. Een respondent spreekt van 2% procent plus plus – 2% belasting, officieel bedoeld voor de wederopbouw van Eritrea, en allerlei extra afdrachten. Die belasting kan volgens het rapport niet losgezien worden van druk. De Tweede Kamer dreigde hierna met sluiting van de ambassade als die hiermee door gaat.

Ze komen in de avond mensen die een uitkering hebben binnen en vragen 50 euro te betalen

Nu blijkt dus dat de ambassade wederom over de schreef is gegaan. Voorafgaand aan de conferentie van dit weekend, is zo’n ‘plus’-inzameling gehouden, ontdekten OneWorld en Argos. “De YPFDJ conferentie wordt dit jaar in Nederland gehouden. Daarvoor hebben ze geld nodig. Ze komen in de avond mensen die een uitkering hebben binnen en vragen 50 euro te betalen.,” zegt een Eritreeër die anoniem wil blijven.

Medewerkers van de Eritrese ambassade in Den Haag waren direct betrokken bij het innen van geld. Er is dus een rechtstreeks verband tussen de conferentie en het regime in Asmara. “We moeten de betaling doen aan de financieel medewerker van de ambassade in Den Haag”, vertelt een andere anonieme Eritreeër in de uitzending. Deze Isaac Menassie ging mee bij huisbezoeken waarbij het geld werd ingezameld.

De echtheid van de bonnen wordt bevestigd door Kubrom Dafla, de voormalig minister van Financiën van Eritrea, die in 2010 naar Nederland vluchtte. “Dit is het werk van de ambassade”, zegt  hij. Volgens Dafla is er bewust gebruik gemaakt van standaard kwitantie-bonnen in plaats van ambassadepapier, om de link met de ambassade te verhullen.

OneWorld en Argos hebben de handtekening op deze kwitanties door een forensisch expert laten vergelijken met belastingbonnen van de ambassade die door ambassade-medewerker Menassie zijn ondertekend.

‘Sluit de Eritrese ambassade’

Politici reageren geschrokken op de bonnetjes. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma (D66): “Ik heb zelf niet eerder een bewijsstuk, of een kopie van een bewijsstuk in handen gehad. “Dit is de eerste keer dat ik dat zie.” Zijn collega Jasper van Dijk van de SP: “Als dat juist is dan hebben we dus letterlijk het bewijs dat de regering via de ambassade dit soort wanpraktijken bezigt. En dat moeten  we niet toestaan.” Ook Malik Azmani (VVD) reageert op de bonnetjes: “Het is onacceptabel dat de lange arm zo ver reikt van een buitenlandse mogendheid in Nederland en zeker van een regime als  dat van Eritrea.”

De politici eisen dan ook actie. Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: “We accepteren die belasting niet meer. Dat heeft de Tweede Kamer heel duidelijk gezegd op voorspraak van D66 en de VVD. En als Eritrea daar niet naar luistert, dan kan dat leiden tot sluiting van de ambassade.”

Ook de PVDA houdt die optie nadrukkelijk open: “Dit betekent dat we wederom, en dat zullen we unaniem doen met alle Kamerleden, het debat aangaan met het kabinet over hoe zij dit soort praktijken gaan stoppen,” aldus Kamerlid Atje Kuiken.

De uitzending terugluisteren kan via de website van Argos. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons