Opnieuw Eritrese conferentie in Nederland

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Aanhangers van het dictatoriale regime van Eritrea organiseren in de zomer meerdere festivals op verschillende locaties in Europa. Op 1 juli startte het festival in Rome. Afgelopen weekend werd er gefeest in Giessen in Duitsland. Vrijdag start het Eritrean Festival Holland in het Event Plaza in Rijswijk.

Eritrea Festival Holland in Rijswijk 2017

Het Festival is, in tegenstelling tot de YPFDJ-conferentie in Veldhoven, geen openlijk politieke bijeenkomst. Het is een feest om de Eritrese cultuur en eenheid te vieren. Bij dit feest beelden Eritrese jongeren de onafhankelijkheidsstrijd tegen Ethiopië uit.

‘ONGEMAKKELIJK BEZOEK’

‘De (Nederlandse) regering is bezorgd over de mensenrechtensituatie in Eritrea’, meldde het kabinet voorafgaand aan de conferentie in Veldhoven. ‘Het kabinet vindt het bezoek van de heer Gebreab dan ook ongemakkelijk, omdat een hoge Eritrese ambtenaar Eritreeërs gaat toespreken die hun land hebben verlaten.’ Gebreab was echter al in het bezit was van een Schengenvisum (gekregen van Italië, zo is te lezen in antwoord op Kamervragen), en daarom kon de toegang tot Nederland hem niet worden geweigerd.

Het is echter vaste prik dat vertegenwoordigers van het dictatoriale regime in Eritrea bij de festivals aanwezig zijn. Osman Saleh, de Eritrese minister van Buitenlandse Zaken, was de afgelopen jaren steeds van de partij. Evenals diplomaten van de ambassade. De gemeente Rijswijk bevestigt dat hij ook dit jaar wordt verwacht, net als Eritrea’s tweede man: Yemane Gebreab.

“Het voornaamste doel is om het Eritrese regime te versterken”, stellen meerdere Eritrese Nederlanders die op het festival zijn geweest. “Alles wordt gefilmd en uitgezonden in Eritrea, om daar te laten zien hoeveel steun er voor hen is in de diaspora.”

Demonstraties

In april leidde de komst van Yemane Gebreab naar de Eritrese YPFDJ-conferentie in Veldhoven tot dusdanige rellen dat de bijeenkomst werd afgeblazen.

Sindsdien is de strijd tussen het Eritrese regime en de oppositie verhard. De oppositie voelt zich gesterkt door het verbod. Eritrese vluchtelingen (die de afgelopen jaren in groten getale naar Europa kwamen) hebben zich bij de oppositie aangesloten.

Na Veldhoven vonden soortgelijke demonstraties tegen de schendingen van mensenrechten plaats bij Eritrese bijeenkomsten in Frankfurt en in Bern.

Aanhangers van het Eritrese regime laten via social media weten “dat de kameel altijd door zal blijven lopen”. Daarmee bedoelen ze dat niemand het regime van Eritrea een halt toe kan roepen.

Eritrese bijeenkomst in Giessen

Deze zomer zijn dan ook meerdere Eritrese festivals gepland, waaronder bijeenkomsten in Italië 1-2 juli, Hotel Palacavicchi, Rome), Duitsland (8-9 juli, Messehalle, Giessen) en Nederland (14-16 juli, Event Plaza, Rijswijk). En daarna nog in Engeland en Zweden.

Aanval op diplomaten

Bij de festivals in Rome en Giessen waren wederom felle tegendemonstraties georganiseerd. Hoewel een meerderheid zich beperkt tot het scanderen van leuzen en het zwaaien met spandoeken, liepen de emoties hoog op. “Iedereen hier heeft wel een bekende verloren onder het bewind van President Afewerki en Yemane Gebreab”, aldus één van de organisatoren van de Italiaanse tegendemonstratie.

Op Facebook delen regime-aanhangers een video van een oude man die wordt achtervolgd in Giessen.

Op woensdagavond mondden de opgelopen spanningen uit op een aanval op drie Eritrese diplomaten in Rome. De Italiaanse krant Repubblica bericht dat de Eritrese ambassadeur in Italië, Pietros Fessehazion, en twee anderen omstreeks 23 uur zijn aangevallen na een bezoek aan een Eritrees restaurant. Twee mannen, eveneens van Eritrese herkomst, vielen de groep aan met een slagwapen met ijzeren punten. De ambassadeur raakte hierbij gewond aan zijn hand. De twee anderen zijn er slechter aan toe: een persoon is met ernstige verwondingen aan zijn hoofd, waaronder een gebroken jukbeen, opgenomen in het ziekenhuis.

“Gebreab ernstig gewond”

Die persoon met hoofdletsel is Yemane Gebreab. Dat zeggen verschillende bronnen binnen de Eritrese gemeenschap in Rome tegen OneWorld en Argos. Zij vertellen hoe Gebreab, Fessehazion en een derde persoon, mogelijk een medewerker van de ambassade, werden aangevallen na een etentje in het Eritrese restaurants Massawa aan de Via Montebello. Het zou geen geplande aanval zijn geweest. De twee daders verbleven in ‘Palace Independence’, een nabijgelegen flatgebouw aan de Piazza dell’Independenza dat is gekraakt door Eritrese vluchtelingen. Toen zij hoorden dat Gebreab twee blokken verder in een restaurant zat, ontstaken zij in woede.

Officiële bronnen willen de aanslag op Gebreab niet bevestigen.

De gegevens van twee slachtoffers zijn niet opgenomen in het proces verbaal. “Dat is zeer ongebruikelijk”, zegt een betrokken politieman in Rome.  Een reden kan hij niet noemen.

Een vaste medewerker van restaurant Massawa zegt: “Hier is helemaal niets gebeurd. Jullie schrijven maar wat jullie willen!”

De Eritrese ambassade in Italië bevestigt dat de ambassadeur is aangevallen, maar wil verder geen vragen beantwoorden.

Gebreab was wel op het festival in Rome, blijkt uit foto’s van de bijeenkomst. Hij was niet bij het festival in Giessen, dit weekend.

“Poging tot moord”

De politie in Rome heeft woensdagnacht een 34-jarige Eritrese verdachte aangehouden. De tweede aanvaller is voortvluchtig. Beiden zullen worden vervolgd wegens poging tot moord, meldt de Italiaanse krant Repubblica. “Ik ga je vermoorden”, riep één van de verdachten tijdens de aanval.
Onder Eritrese vluchtelingen en leden van de Eritrese oppositie wordt geld ingezameld om een advocaat voor de verdachten te bekostigen.

Het Policlinico Umberto 1-ziekenhuis zegt dat woensdagavond meerdere mannen van Eritrese herkomst zijn binnengebracht.

Senator Aldo di Biagio uitte zijn bezorgdheid over de aanval. Maar is “niet in de omstandigheid om de naam van de derde persoon te geven.” “Er ligt niemand meer in het ziekenhuis”, zegt hij in antwoord op de vraag of het een hoge medewerker van de Eritrese regering in Asmara is.

Foto: Eritrean Festival Holland 2016

Foto: Eritrean Festival Holland 2016 op Facebook. Rechts minister Saleh.

Festival in Rijswijk

Wat betekent dit voor de bijeenkomst in Rijswijk? De Eritrese oppositiepartij EPDP vraagt om de conferentie te verbieden. Gemeenschapsorganisatie ECHO (bekend van het protest in Veldhoven, en een demonstratie vorig jaar in Rijswijk) is druk in de weer met het voorbereiden van een demonstratie.

Waar we het in Nederland prachtig vinden als onze premier zich kwetsbaar toont (denk aan het interview in Zomergasten vorig jaar), presenteren dictators zich bij voorkeur zo sterk mogelijk. Heeft een dictator gezondheidsproblemen? Dan wordt dat bij voorkeur niet officieel gemeld.

“Fuck Isaias”

Bij het Eritrean Festival Holland in 2012 (niet in Rijswijk) werd een Eritrese jongen in elkaar geslagen omdat hij ‘Fuck Isaias’ riep. Isaias staat voor Isaias Afewerki, de president van Eritrea. De daders ‘Rasta Robel’ en Efrem Misgina waren vanuit Zweden naar het festival gekomen. Zij waren eerder door de krant Expressen ontmaskerd als lijfwachten van Yemane Gebreab.

Lees meer bij de Volkskrant

Het Eritrese regime houdt het nieuws over de aanval in Rome zo klein mogelijk. ‘Aanval door Ethiopisch-gesteunde oppositie’, meldt een regime-gelieerde website. (Ethiopië is de aardsvijand van Eritrea, red.) ‘Slachtoffer probeerde ambassadeur te beschermen.’ ‘Dader had frictie met de ambassadeur.’ De ambassadeur schreef een kort dankbriefje voor alle medeleven.

De organisatie van het Eritrean Festival Holland telt af op Facebook met kleurige plaatjes en muziekvideo’s.

De gemeente Rijswijk zegt dat Gebreab en de Minister van Buitenlandse Zaken voornemens zijn om naar Rijswijk te komen. Onwenselijk, vinden meerdere Tweede Kamerleden. “Zo’n bezoek draagt bij aan de spanningen binnen de Eritrese gemeenschap”, zegt Attje Kuiken van de PvdA. “In Eritrea vinden grove mensenrechtenschendingen plaats. Wij willen geen propaganda van dit regime in Nederland.”

“Er is vrijheid van meningsuiting en van organisatie in Nederland. Dat is heel belangrijk”, benadrukt Bram van Ojik (GroenLinks). “Tegelijkertijd het is bedenkelijk als die vrijheid wordt misbruikt voor propagandadoeleinden door een regime dat in eigen land zeker niet staat voor deze (en andere) vrijheden. De bijeenkomst in Rijswijk doet denken aan de aangekondigde komst van de Turkse vicepremier. De Nederlandse regering heeft – wat mij betreft terecht – gezegd dat deze man op dit moment niet welkom is in Nederland.”

Minister zegt af

Het Event Plaza in Rijswijk wil geen antwoord geven op vragen van OneWorld en Argos. De gemeente bevestigt dat er een tegendemonstratie is aangemeld. Er is contact met de politie en de Nationaal Coördinator Terrorisme en Veiligheid.

Bronnen in Den Haag melden dat de Eritrese minister van Buitenlandse Zaken maandagochtend zijn bezoek aan Nederland heeft afgezegd.

Is het Ministerie van Buitenlandse zaken ervan op de hoogte dat de Eritrese ambassadeur en Yemane Gebreab in Rome zijn aangevallen en gewond zijn geraakt?
Zijn zij aanwezig bij de bijeenkomst in Rijswijk?

“Wij zijn met uw vraag aan de slag gegaan”, mailt een woordvoerder van Buitenlandse Zaken op maandagavond. “Voor zover bekend bij het ministerie komt er geen Eritrese minister naar Nederland.”

Met medewerking van correspondent Angelo van Schaik in Rome. OneWorld doet het onderzoek naar de lange arm van Eritrea in samenwerking met Argos (NPO Radio 1)

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons