Achtergrond

In de Tweede Kamer

Suna Floret is docent Nederlands op een MBO-school in Rotterdam. Elke week bespreekt zij het nieuws met haar leerlingen.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
“Mevrouw, binnenkort gaan wij toch op bezoek bij de Tweede Kamer? Ik hoop dan echt dat Arib en Kuzu dan weer een fittie hebben en dat wij daar kunnen gaan zitten juichen”, zegt Barish terwijl hij in zijn handjes wrijft. “Dat zou zo cool zijn! Kuzu zat haar wel beetje te steken, hoor. Echt een bewuste actie van die Kuzu, gewoon weer om aandacht schreeuwen”.

“Arib moest niet happen, vind ik”, zegt Aysel. “Je bent voorzitter en dan ga je gewoon mee in zijn opmerkingen?” “Ja, wat moest ze dan? Stil blijven en aanhoren?” vraagt Barish. “Nee, gewoon, negeren. Of zeggen dat hij met zijn eigen zaken moet bemoeien. Wat Kuzu deed was niet netjes en daar ging zij nu in mee. Als wij zo doen in de klas en we gaan in discussie met elkaar, worden we gelijk gecorrigeerd. En dit zijn zogenaamd de volwassen mensen in de Tweede Kamer. En voorzitter nog wel. Elkaar beetje dissen. Ging echt nergens over. En dat terwijl ik Kuzu eigenlijk mag, he!”, vind Aysel.

Wat Kuzu deed was niet netjes en daar ging zij nu in mee

“Beetje actie in de Tweede Kamer, is toch weer wat anders! Soms zie ik op de televisie een debat van de Tweede Kamer en dan houd ik het precies drie seconden vol, man. Ik kan daar echt niet naar kijken. Maar dit vond ik wel tof. Moeten ze vaker doen. Dan kijk ik misschien, haha!” Barish is op dreef maar, Aysel schud haar hoofd.
“Nee, sorry. Als ik het zelfs kinderachtig vind… Die mensen staan daar voor ons, he! Ik mag nog niet stemmen, maar ze moeten gewoon hun werk doen. Weet je wat ze zouden moeten doen? Een keertje de jongeren mee laten doen. Dat ik daar achter die microfoon sta en reageer op één van die ministers. Dat is pas leuk. Nee wacht, niet eens reageren; ik wil daar spreken en dan mogen de ministers op mij gaan reageren!”

“Wat ga je zeggen dan?” vraagt Barish. Aysel staat op terwijl ze verder fantaseert. “Nou, dan kom ik op voor de jongeren, voor de allochtonen, voor de studiefinanciering en discriminatie. Gewoon alles! Zou dat niet tof zijn!?”

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons