Kun je het als Turkse opnemen voor homo’s?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Suna Floret is docent Nederlands op een MBO-school in Rotterdam. Elke week bespreekt zij het nieuws met haar leerlingen. Dit keer gaat het over de vraag of je het als Turkse op kan nemen voor homo’s en lesbiennes. 

Mijn studenten hebben het over een artikel dat ze onlangs op Facebook hebben gelezen. Het ging over de bekendmaking van Münire Manisa, PvdA-bestuurscommissielid in Amsterdam, als bestuurslid van de LHBTI-belangenorganisatie COC. In het artikel staat dat Manisa trots is op haar functie. Daar denken sommige studenten anders over. 

Akif, onze drukke denker, leest met zijn zware stem een stukje van het artikel voor aan een paar klasgenoten. “Weet je, ze moet doen waar ze zin in heeft. Maar ik vraag me echt af hoe haar familie hierover denkt. Is ze zelf ook lesbisch, of niet? Best raar toch? Je dochter of zus is bestuurslid en zo, je bent supertrots, vertelt aan elke Turk die je tegenkomt dat je dochter hoge functie heeft bij de PvdA. Wat gaan ze nu zeggen? Ze komt op voor lesbiennes en homo’s? Als zij mijn dochter was en iemand zou naar haar vragen zou ik zeggen dat ze zes weken op vakantie is naar Turkije.” Akif lacht hard. Hij wordt er melig van. “Ik heb niks tegen homo’s, dat sowieso niet. Maar het is gewoon raar dat zij het voor ze opneemt. Dat is hetzelfde als ik het nu opeens ga opnemen voor de Belgen in Nederland. Ik heb er niks mee te maken. Maar eerlijk is eerlijk; ze heeft wel lef. Zij gaat echt veel shit over haar heen krijgen.”

Ik heb niks tegen homo’s, dat sowieso niet. Maar het is gewoon raar dat zij het voor ze opneemt

“Ik vind ook dat ze lef heeft”, zegt Dunya. “Zoals ze ook zegt in dat artikel; dit gaat haar echt veel stemmen kosten. Dus ik vind het knap. En gelijk is ze landverrader en nep-moslim. Ik snap niet wat seksualiteit met religie te maken heeft. Alsof iemand die homo is niet gewoon in Allah kan geloven? Nu moet die Manisa dame een heel verhaal gaan vertellen om de boze moslims weer te kalmeren. Echt grappig. Ik zou niks vertellen, ik heb schijt. Ik doe gewoon wat ik wil en mensen moeten maar eens een keertje begrip gaan tonen voor anderen.”

Ik snap niet wat seksualiteit met religie te maken heeft

Akif heeft nog steeds moeite met concentreren en bewijst weer dat hij vaak van de statistieken is; “Volgens mij is het bewezen dat ongeveer tien procent van de mannen homo is. En dat geldt voor alle landen”. Hij kijkt om zich heen en telt de mannen in de klas. “Bij ons geen homo’s! We zijn met te weinig!” 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons