Ook al wonen ze nu in Nederland, de liefde die haar man heeft voor zijn thuisland Georgië is onverminderd groot, vertelt Amina Kurbanova. “Hij wilde zo graag lekker Georgisch kunnen eten hier, hij miste het. Tijdens de coronaperiode besloten we om thuis zelf khachapuri te gaan maken en die te verkopen.”
Khachapuri is een traditioneel Georgisch deeggerecht dat bestaat uit warm brood gevuld met gesmolten kaas. “Ik had het nog nooit zelf gemaakt”, vertelt Mirian Botsjorisjvili. “Georgische kaas is een stuk zachter dan de kaas in Nederland, en smelt dus ook makkelijker. Het was best even puzzelen om die specifieke structuur te vinden.” Inmiddels zijn Botsjorisjvili en Kurbanova gespecialiseerd in khachapuri en hebben ze zo’n twee à drie bestellingen per dag. Ze maken verschillende varianten, met kaas maar ook met bonen of met vlees.
Voordat Mirian Botsjorisjvili (36, uit Georgië) en Amina Kurbanova (34, uit Rusland) in 2021 Puri Khachapuri begonnen vanuit hun huis in Amstelveen, werkte Botsjorisjvili in een souvenirwinkel in Amsterdam en zorgde Kurbanova voor de kinderen. Sinds 2023 verkopen ze het traditionele deeggerecht khachapuri en andere Georgische specialiteiten via (thuis)maaltijdbezorgingsapp KookXtra.
Ze maken de gerechten nog steeds vanuit hun eigen kleine keuken, thuis in Amstelveen. Het meest opvallende element daar is de grote professionele oven, die ze net hebben aangeschaft voor het afbakken van de khachapuri.
Kurbanova vult het aanbod aan met andere Georgische specialiteiten zoals badridjani, aubergine gevuld met walnoten en een Georgisch kruidenmengsel met onder andere blauwe fenegriek en goudsbloem. “Die kruiden komen rechtstreeks uit Georgië, via de broer van Mirian, die als chef werkt in een restaurant in de hoofdstad Tbilisi”, vertelt ze.
Deel dit
‘Een supra, een traditioneel Georgisch feestmaal, duurt wel zes à zeven uur’
In Georgië is eten echt een ritueel, aldus het echtpaar. “Een ‘supra’, een traditioneel Georgisch feestmaal voor speciale gelegenheden, duurt vaak wel zo’n zes à zeven uur. Er staan veel verschillende gerechten op tafel, de wijn vloeit rijkelijk, er wordt gedanst en gezongen en iedereen moet een toost uitbrengen. De ‘tamada’, degene aan het hoofd van de tafel, spreekt als eerste en introduceert elke volgende spreker. De toosten worden in een vaste volgorde gehouden: eerst wordt er op God getoost, dan op Georgië en daarna ter nagedachtenis aan dierbaren die overleden zijn.”
Hoe maak je khachapuri?
Ingrediënten (voor 5 khachapuri)
Voor het deeg:
1 kg witte bloem
600 ml warme melk
5 theelepels plantaardige olie
1 tl zout
1 tl suiker
1 tl droge gist
Voor de vulling:
800 g suluguni, een Georgische kaas (of 400 g mozzarella en 400 g Gouda)
300 g feta
5 eidooiers
2 geklutste eieren
boter
Bereiding
Klop in een grote kom de warme melk, gist, suiker en olie door elkaar. Laat 15 minuten staan. Meng dan de ingrediënten met bloem en zout en kneed het deeg. Dek het deeg af en laat het 1 tot 1,5 uur op een warme plaats rusten. Rasp of verkruimel de kaas en meng deze met de twee geklutste eieren. Zodra het deeg in omvang is verdubbeld, leg je het op een met bloem bestoven oppervlak, verdeel je het in vijf gelijke delen en rol je elk stuk tot een gladde bal. Maak elk stuk deeg plat met je handen, in een rechthoek. Gebruik een kwart van het kaas/ eimengsel om aan de lange zijden van de rechthoeken twee stroken van 2 centimeter te maken. Laat een randje vrij. Vouw die vrijgelaten randen over de stroken kaas/ei heen en rol nog een klein stukje verder op. Breng de uiteinden bij elkaar en knijp het deeg stevig tot een puntje, zodat er vijf ‘bootjes’ ontstaan. Vul de bootjes gelijkmatig met het overige kaas/eimengsel. Bak de khachapuri 10 tot 12 minuten in een voorverwarmde oven op 220 °C. Breek voorzichtig vijf eieren en leg een eidooier in elke khachapuri. Klaar om te eten!
Dit artikel verscheen in december 2024 eerder in OneWorld Magazine.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand