Video

Sop of knop

Niks geen gerimpelde handen en een smerig sopje. De meeste Nederlanders laten de afwas liever over aan de machine. Heb je dan nog invloed op de duurzaamheid?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hoe werkt het?

Vullen, vaatwastablet erin en op de aan­knop drukken, simpel. Daarna lijkt alles vanzelf te gaan achter de deur van de vaatwasser: water toevoegen en opwarmen tot de gewenste tempera­tuur, afwasmiddel toevoegen op het juiste moment, water door de sproeiers persen, vies water afvoeren, spoelen, weer water afvoeren en lucht opwar­men om de afwas te drogen. Intussen monitort het apparaat zichzelf om er zeker van te zijn dat alles goed gaat. Een kleine computer regelt de duur van de afwasbeurt. Sensoren detecte­ren de water­ en luchttemperatuur, en de hoeveelheid water zodat de machine niet overstroomt of oververhit raakt.

Bron: youtu.be

Waterdichte kast

Een afwasmachine bestaat groten­deels uit staal en plastic. De buiten­ en binnenwand worden in mallen gegoten. Een machine snijdt en perst de deur in de juiste vorm. Staaldraad wordt gesneden, afgebraamd en in vorm geduwd voor de afwasrekken. Die krijgen daarna een poedercoating van de kunststof pvc. Motor, pompen en elektra worden als laatste gemonteerd.

75 procent van de Nederlanders had een afwasmachine in 2016 (in 2013 was dat 66 procent)

Uitgevonden door een vrouw

Josephine Cochrane, een rijke Amerikaanse met kostbaar Chinees porselein in haar bezit, durfde het poetsen van het breekbare servies niet toe te vertrouwen aan haar personeel. Daarom bedacht ze in 1886 een gemotoriseerde machine. Zet overigens geen handbeschilderd of antiek porselein in de huidige machines! De temperaturen zijn te hoog en de wasmiddelen te agressief.

Driekwart van de materialen in een vaatwasser zijn recyclebaar. Wecycle regelt de inzameling bij 1750 bedrijven. Vind een inleverpunt via wecycle.nl
Meer lezen over de vaatwasser: eostrace.be

Zilte belofte

The Making Of

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons