Dieren

Het beste voor het milieu is natuurlijk om geen kat te hebben. Maar als je echt niet zonder kunt, wat schotel je ’m dan voor?

The making of kattenvoer

Warm, behaaglijk, isolerend. Eigenschappen die wol tot een gewilde grondstof maken van kleding, tapijten, dekbedden en nog veel meer. Maar de dieren die de wol leveren, worden niet altijd zacht behandeld.

Daar buiten lijdt een schaap

Food

Sinds het woord ‘superfood’ is uitgevonden, zijn blauwe bessen niet meer van de ontbijttafel weg te slaan. Hoe scoort dit kwetsbare vruchtje op milieugebied?

The making of blauwe bessen

Het roze Himalayazout komt in grote stoere korrels. Heel wat hipper dan het fijnkorrelige, witte, saaie Jozo-zout. Maar hoe mooi is de wereld achter het Himalayazout?

The making of himalayazout

Waar en onder welke omstandigheden worden alledaagse producten gemaakt? Deze keer: verse ananasstukjes uit Ghana, en de reis hiervan naar Nederlandse supermarkt.

The making of ananas

Als je gezond wilt leven dan weet je vast wat quinoa is. Maar waar en onder welke omstandigheden wordt dit gemaakt? In onze making of serie deze keer: quinoa, het ‘heilige’ graan uit Peru.

Rijk armenvoedsel

In één jaar maken 50.000 bijen zo’n 30 kilo honing. En dat is maar goed ook, want Nederlanders eten gemiddeld 500 gram honing per persoon per jaar. Waarvan en onder welke omstandigheden wordt deze zoetigheid gemaakt?

The making of honing

In het Midden-Oosten kijkt men hoofdschuddend naar westerlingen die hummus als snack eten. Het is een volwaardige maaltijd, géén dip. Maar waarvan en onder welke omstandigheden wordt het gemaakt?

The making of hummus

Kokosmelk is de perfecte toevoeging aan een curry, soep of dessert. Maar wat is de weg van kokosnoot tot romige ‘melk’? En welke rol spelen apen in deze toenemende productie?

Koken met kokos

Waar en onder welke omstandigheden wordt biologische wijn gemaakt?

Biowijn: santé?

Gewoon omdat het lekker is, of als toetje na het kerstdiner? IJs eten kan zelfs in de winter. Wat zit er in dat smakelijke Italiaans schepijs uit de ijssalon of supermarkt?

Wij eisen ijsjes

Waar komen de sinaasappels uit onze jus d’orange vandaan? En hoe duurzaam wordt sinaasappelsap eigenlijk gemaakt?

Hoe puur is 'puur sap'?

Zeewier kennen we vooral van de sushi. Maar er is ook zeewiermosterd en zeewierthee, het is een energiebron en zit in medicijnen. Is het een gehyped product of toch het gewas van de toekomst?

Zilte belofte

Mexico kent al het Guacamania Festival, en een Amsterdams avocado-restaurant is zó populair dat het al uitgroeit tot een internationale keten. Hoe blij moeten we zijn met deze avocadogekte?

Vet gezond

Body

Zonnen zonder zorgen: smeren, smeren, smeren is het devies. Maar wat zit er eigenlijk in al die zonnebrandcrèmes?

The making of zonnebrand

Geen lappen wassen of ingewikkelde constructies om alles op z’n plek te houden. De tampon staat voor gemak, vooral in de westerse wereld. Maar wat stop je eigenlijk in je lichaam en gooi je in de vuilnisbak?

Perfect period

Geld

Vind jij nog wel eens een meegewassen tientje in je broekzak? Cash geld sterft langzaam uit, met pin en digitaal betalen blijft groeien. In deze video ontdek je hoe papiergeld wordt gemaakt.

The making of money

Niks geen gerimpelde handen en een smerig sopje. De meeste Nederlanders laten de afwas liever over aan de machine. Heb je dan nog invloed op de duurzaamheid?

Sop of knop

Love & Sex

De vibrator is rond 1900 uitgevonden om vrouwen met hysterie rustig te krijgen. In de jaren 60 werd het apparaat ook geliefd bij het grote publiek, vanwege de vrije seksuele moraal. Hoe wordt dit speeltje eigenlijk gemaakt?

The making of vibrators

Condooms worden voor 99 procent gemaakt van natuurrubber van de rubberboom. Hoe werkt dat precies? Hoe zit het met de aluminiumverpakking, en in welke afvalbak gaat de gebruikte condoom ook alweer?

The making of condooms

Kleding & Accessoires

Je vindt het in elke kledingkast: het katoenen witte T-shirt. Hoe eerlijk en duurzaam is dit basic item eigenlijk?

Thirsty T-shirt

Steeds meer sneakermakers duiken in gerecycled plastic. Hoe duurzaam is de kringloopvariant van Nike?

Run baby, run

De vraag naar goedkope jeans is nog nooit zo hoog geweest als nu. Weten we welke consequenties aan het kopen van ‘fast fashion’ jeans zitten? En hoe kunnen we deelnemen aan de duurzame moderevolutie?

Welke impact heeft jouw jeans op de aarde?

Het helpt je beter te zien én het is een trendy accessoire: de bril. Maar hoe worden brillen eigenlijk gemaakt?

Briljante brillen

Niemand wordt vrolijk van regen, al heisen we ons vaak in de kleurrijkste regenpakken. Maar hoe worden die eigenlijk gemaakt?

Singing in the rain

Feestdagen

Waar en hoe worden plastic kerstbomen gemaakt? En is een plastic boom beter dan een echte spar?

Oh plasticboom, oh plasticboom

Traditiegetrouw steken we massaal vuurwerk af tijdens de jaarwisseling. Hoe smerig is dat en kan het schoner?

Zo smerig is die vuurpijl echt

Lifestyle

Bijna lente! Dat betekent dat het groei- en bloeiseizoen is aangebroken en tuin of balkon weer op orde gebracht kunnen worden. Haal de potten en bakken maar uit de kast. Maar wat stop je erin?

Veenverdriet