Journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld

Voordat je verder leest:

Onafhankelijke journalistiek voor een eerlijke en duurzame wereld kost tijd en geld. Als Vriend van OneWorld steun je voor € 6 per maand onze missie, lees je dagelijks bijzondere verhalen, ontvang je ons magazine en meer!

Ja, ik word Vriend Ik lees eerst verder

We smeren nogal wat af in Nederland. Maar liefst 12 miljoen potjes nagellak gaan elk jaar over de toonbank. De populairste kleuren nagellak in Nederland zijn transparant, roze en rood. De geliefde nagelversiering is vaak 24 maanden houdbaar. Dit staat op het etiket als een M (maand) en een cijfer.

Hoe nagellak gemaakt wordt en wat er allemaal in zit, zie je in de Making Of-video hieronder.

Bron: youtu.be

Ecolak

Voor natuurlijk cosmetica bestaat een aantal eco-keurmerken, zoals BDIH, Ecocert, de CosMos-standaard en het Europees Ecolabel Cosmetica, maar geen enkel nagellakmerk heeft zo’n keurmerk, omdat het niet mogelijk is om nagellak te maken van uitsluitend natuurlijke ingrediënten. Merken mogen zonder keurmerk claimen natuurlijk te zijn, mits ze toelichten wat ze hiermee bedoelen.

Waar weggooien?

Sinds 2001 hoeft nagellak in Nederland niet meer bij het klein chemisch afval, maar mag het bij het restafval. De temperatuur in de afval- verbrandingsinstallaties is inmiddels veel hoger, waardoor schadelijke stoffen ook verbranden. Vrijkomende gassen worden gereinigd.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met EOS Magazine.

tampon

Perfect period

Tampons zijn heel praktisch in gebruik. Maar wat gooi je eigenlijk in de prullenbak?

Deel van Dossier

The Making Of

Het verhaal achter producten die je dagelijks tegenkomt: The Making Of neemt je mee.

Voor het maken van verhalen hebben we jouw steun nodig.

Ja, ik word vriend (€6 per maand)
TMN_TWT_400x400

Timon Hartman

Audio Visual Engineer

Profielpagina
18671096_10158738635100301_3429755704552629738_n

Sabrina Simons

Chef Online

Sabrina Simons (Amsterdam, 1981) was tot maart 2019 Chef Online van OneWorld. Ze studeerde Media en Cultuur aan de UvA en deed ervaring op …
Profielpagina
670

Marieke van Schoonhoven

Redacteur EOS

Marieke van Schoonhoven is redacteur voor Eos (Vlaams wetenschappelijk tijdschrift) en coördineert Eos Tracé, digitaal platform van Eos …
Profielpagina