Way to Go: dit leerden we van dertien werelddoeners

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De afgelopen maanden heeft OneWorld dertien werelddoeners geportretteerd in de serie ‘Way to Go’. Wie kwamen voorbij? En wat hebben we van hen geleerd? In deze laatste aflevering blikken we terug.

Denk na over een exit-strategie
Deel 1: Elke dag bezig met gezondheidszorg in Kenia
Volgens de stichting Ondersteuning Kitale Project  moet je goed nadenken over een exit-strategie, om uiteindelijk het gedane werk te verduurzamen en de verantwoordelijkheid in het land zelf te kunnen laten.

Fondsenwerven met een unieke inkomstenbron
Deel 2: Kwaliteit van het onderwijs als speerpunt
De stichting Elimu Mount Elgon heeft een bijzondere inkomstenbron. Ze krijgt een deel van haar fondsen van een tweedehands kledingwinkel in Tilburg.

Onderhoud een goede relatie met je projectpartner
Deel 3: Vrouwen als ruggengraat van ontwikkeling
De stichting Samenwerking Geldrop-Burkina Faso haalt eens in de drie jaar mensen uit het Afrikaanse land naar Nederland, zodat de mensen daar een beter beeld krijgen van hun Nederlandse partnerorganisatie.

Door lokaal inkomsten te genereren, maak je de Nederlandse stichting overbodig
Deel 4: Een kans voor Braziliaanse kinderen
Met kleine sociale ondernemingen in Brazilië wil  de stichting Nieuwe Generatie Brasil donaties uit Nederland overbodig maken. Met de opbrengsten van de ondernemingen kan de stichting gefinancierd worden.

Verstrek geen privégegevens van je doelgroep online
Deel 5: Een veilig onderdak voor Nepalese kinderen
“Het openbaar maken van privégegevens van kinderen kan een grote impact op ze hebben”. Toen Anna Theuvenet, oprichtster van de stichting Bachi Amaa zich dat realiseerde, veranderde de stichting haar aanpak: tegenwoordig noemen ze geen voor- en achternamen meer op haar website.

Foto: Anna Theuvenet van de stichting Bachi Amaa

Fondsenwerven in je projectland kan echt
Deel 6: Stichting Rhiza creëert zelfredzaamheid in Zuid-Afrika en Ghana
De stichting Rhiza werft 95 procent van haar fondsen in Zuid-Afrika, door samen te werken met grote bedrijven zoals banken en investeringsmaatschappijen.

Bespaar geld door samenwerkingen aan te gaan
Deel 7: Leesplezier voor iedereen
De stichting Biblionef laat zien hoeveel je kunt bereiken met een goede samenwerking. De stichting doneert kinderboeken aan schoolbibliotheken overal ter wereld, en werkt nauw samen met Nederlandse uitgeverijen waarvan ze veel gratis materiaal krijgt.

Bij projecten voor vrouwen moet je ook mannen betrekken
Deel 8: Wat natuurazijn voor een vrouw kan doen
Ook al zet de Female Cancer Foundation zich in voor vrouwen, mannen zijn essentieel in het werk van de stichting. Om ervoor te zorgen dat het belang van behandeling van baarmoederhalskanker bij iedereen bekend is, moeten de mannen betrokken worden bij de voorlichting.

Gebruik de kennis van andere stichtingen
Deel 9: Kinderopvang in Zuid-Afrikaanse sloppenwijk
In de beginfase van de stichting Mzamomhle sprak oprichter Rob Serné met andere partijen, om te voorkomen dat hij in allerlei valkuilen zou lopen.

Bij noodhulp moeten we rekening houden met de gespannen situatie

Kies in een conflictgebied voor een neutraal project
Deel 10: Schapen en geiten voor Syrische vluchtelingen
De stichting Humanitaire Hulp Syrië brengt schapen en geiten naar een Syrisch gebied, om voedselschaarste te verminderen en werkgelegenheid te creëren. “Bij noodhulp moeten we rekening houden met de gespannen situatie. We zijn voorzichtig en kiezen bijvoorbeeld voor neutrale ondernemingen zoals het schapen- en geitenproject.”

Laat de doelgroep meebetalen, om onderhoud te bekostigen
Deel 11: Water- en sanitaire voorzieningen in Nigeria
Omwonenden mogen de waterputten van de Nigeriaanse Rural Women Foundation gebruiken, maar moeten daar wel een kleine bijdrage voor betalen. Zodoende wordt er voldoende geld gegenereerd om een schoonmaakster aan te nemen, waardoor  de nieuwe voorzieningen goed onderhouden blijven.

Foto: Stichting Children of KilimanjaroFoto: Stichting Children of Kilimanjaro

Denk goed na of je Nederlandse vrijwilligers laat meewerken bij je project
Deel 12: Zwangerschapsvoorlichting via SMS
Marion Sumari-de Boer beseft dat het niet altijd verstandig is om Nederlandse vrijwilligers mee te laten helpen aan de projecten van haar stichting Children of Kilimanjaro. “Vrijwilligers zijn vaak studenten of scholieren. Hun achtergrond, werkervaring of opleiding komt niet overeen met het werk dat ze willen doen.”

Durf in professionalisering te investeren
Deel 13: Hulp voor slachtoffers van seksueel geweld in Sri Lanka
“Juist door een deel van je opbrengsten te investeren in professionalisering, kun je uiteindelijk misschien wel tien- of honderdduizend euro extra ophalen,” vertelt de voorzitter van de NONA Foundation.

Meer leren van andere stichtingen? Word dan lid van de Werelddoeners Facebookgroep, waar je direct contact hebt met andere werelddoeners, en waar je al je vragen over ontwikkelingssamenwerking kunt stellen. 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons