Video

Rijk armenvoedsel

Als je gezond wil leven dan weet je vast wat quinoa is. Maar waar en onder welke omstandigheden wordt dit gemaakt? In onze making of-serie deze keer: quinoa, het ‘heilige’ graan uit Peru.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Quinoa (je zegt ‘kienwa’) is een pseudograan verwant aan spinazie dat groeit op vierduizend meter hoogte in het Andes-gebergte. De zaadjes zitten bomvol gezonde voedingsstoffen. Wil je meer weten over dit eeuwenoude gewas? Bekijk dan hieronder de making of quinoa.

Bron: youtu.be

Biologische boeren

Aurea Luj (38) is een van de circa zevenhonderd quinoaboeren uit Ayacucho, waar 70 procent van de Peruaanse quinoa vandaan komt. Een jaar geleden teelde ze nog aardappelen, net als de meeste boeren in de buurt. Een ingenieur van het ministerie van Landbouw haalde haar over om quinoa te gaan verbouwen.

Zaad van het ministerie
Luj: “Ze vertelde hoe populair het is in andere landen en dat ik er meer mee kon verdienen dan met aardappels. Ik krijg quinoazaad van het ministerie en iedere maand wordt vogelpoep gebracht voor de bemesting.” Op aandringen van het ministerie verbouwt Luj biologisch. “Als aardappelboer gebruikte ik kunstmest, nu niet meer; in het buitenland willen mensen dat het biologisch is.”

Hoger inkomen
“Ik verdien nu twee keer zoveel”, vertelt Luj, die jaarlijks zo’n zesduizend kilo biologische quinoa verbouwt. Ze krijgt daar een afgesproken prijs voor: 1 kilo levert haar ongeveer 7 soles op, bijna 2 euro. Voor een kilo aardappels kreeg ze de helft. “Dankzij het extra geld kunnen mijn kinderen naar school.”

The Making Of

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons