Beeld: Daniel Cohen
Interview

Rapper Sjaak: ‘Ik vind het mooi hoor, feminisme’

Dierenleed gaat hem aan het hart en blote vrouwen in videoclips, dat hoeft voor hem niet. Maar in idealisme – de wereld veranderen – gelooft rapper Sjaak niet zo: ‘Het is wat het is en soms is het kut.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
‘Ik heb schijt aan alles en iedereen’, zong rapper Sjaak samen met Appa in Ik heb schijt, Sjaaks doorbraak bij het grote publiek. Maar dat was 2007. Hoe staat hij nu, bijna 15 jaar later, in de wereld? We legden hem vijf dilemma’s voor.

Nooit meer vliegen of nooit meer nieuwe kleren?
“Dan kies ik nooit meer vliegen, volgens mij is dat veel erger voor het klimaat. Kleding kan je nog maken van hennep, of zoals ik laatst zag: van gerecycled plastic. Nu vlieg ik als het moet voor werk, zoals laatst naar Portugal, en soms privé, zoals naar Barcelona – mijn vrouw werkt in de zorg en was er echt aan toe. We nemen ook wel de trein of de auto, naar Parijs bijvoorbeeld. Dat zou vaker kunnen. Vroeger gaf ik meer om nieuwe kleren en spullen. In Amsterdam wil je er toch meer bij horen. Sinds ik naar het oosten van het land ben verhuisd, boeit me dat veel minder. En het hoort ook bij volwassen worden: weten dat dat totaal niet belangrijk is.”

We gaan in een rampenfilm terechtkomen. Of zijn we daar al?

Flexitariër of vegan?
“We houden thuis wel van een vleesje, als het kan van een dier dat goed heeft geleefd. Eieren halen we hier direct bij de boer. Die smaken zo anders dan in de supermarkt! Wat eten die kippen? We hebben zelf ook veel dieren: honden, paarden, hamsters en konijnen. Dieren moeten zo vrij mogelijk zijn. Als ik zie wat een geweld dieren wordt aangedaan, dat gaat me aan het hart. Waarom slaan ze die varkens die toch al naar de slacht gaan? Dolfijnen die worden opgejaagd, zwerfhonden, ijsberen die geen eten vinden; zo zielig. Ik weet niet of ik het nog meemaak, maar we gaan echt in een rampenfilm terechtkomen. Of zijn we daar al? Met al die orkanen, vulkanen, overstromingen. Ik zou mijn dochter graag veilig willen achterlaten, maar ik heb niet het gevoel dat ik er veel aan kan veranderen.”
‘Al die blote vrouwen in video’s. Mijn dochter kijkt ook, hè?’Beeld: Daniel Cohen
Mehdi Chafi (1985) – beter bekend onder zijn artiestennaam Sjaak – groeide op in Amsterdam en begon zijn carrière bij de groep Dubbel-O-Plein, voordat hij in 2007 solo ging. In dat jaar brak hij door met zijn bijdrage aan het nummer Ik Heb Schijt van Appa, waarna hij een platencontract tekende bij het label van Ali B.

In 2010 maakte Sjaak zijn filmdebuut in Gangsterboys. Zijn debuutalbum StrijderSysteem (TopNotch) verscheen in 2013. Nu brengt hij zijn eigen muziek uit. Sjaak woont met zijn vrouw en dochter in Bathmen, een dorp vlakbij Deventer.

Je altijd uitspreken tegen racisme en homofobie of de goede vrede bewaren?
“Is het tegen mij gericht, dan spreek ik me wel uit. Toen ik in Bathmen kwam wonen, een dorp dichtbij Deventer, dacht ik dat ik vast racisme zou ervaren, maar dat is enorm meegevallen. Vroeger heb ik het wel meegemaakt: niet uitgenodigd worden voor sollicitaties, gedoe met autoriteiten. Altijd uit de rij gepikt worden. Ik reed eens met een huurauto in Spanje toen ik werd aangehouden en een klap kreeg van de guardia civil. Ik wilde hem het liefst terugslaan, maar deed het niet. Je maakt het alleen erger.

Blote vrouwen in video’s, daar heb ik niks mee. Mijn dochter kijkt ook, hè?

Ik kan me wel voorstellen dat jongens er op een dag klaar mee zijn om hun best te blijven doen. Dat ze na al die moeite die ze doen voor een baan denken: fok dat, het snelle geld is makkelijker. Ik denk dat de muziek mij daarvan gered heeft. En ik heb geleerd rustig te blijven. Brechtje, de vrouw van Ali B., zegt altijd tegen me: ‘Ademhalen, tot tien tellen.’ Dat helpt.”

Intersectioneel feminisme en validisme: belangrijke termen of woorden zijn maar woorden?
“Sinds ik in Bathmen woon, voelt het alsof ik dit soort maatschappelijke discussies allemaal vanaf de zijlijn bekijk. Maar bijvoorbeeld blote vrouwen in video’s, daar heb ik gewoon niks mee. Mijn dochter kijkt ook, hè? Ik maak liever grappige video’s. Ik vind het mooi hoor, feminisme, maar is iemand daar niet zo mee bezig, ook prima. Dat is Nederland, iedereen moet zijn eigen ding kunnen doen.”

‘Ik neem de dingen zoals ze komen. Het is wat het is en soms is het kut.’Beeld: Daniel Cohen

Een put slaan in Afrika en dat online zetten, dat is pronken met je goede daden

Idealist of realist?
“Ik neem de dingen zoals ze komen, dus meer realist. Het is wat het is, soms is het kut, maar we moeten vanaf daar verder. Idealisme, dingen willen veranderen, daar geloof ik niet zo in. Er verandert toch niks. Bovendien heb ik andere prioriteiten nu: mijn gezin. Hoewel ik erg go with the flow ben, heb ik wel een drive om goede keuzes te maken. Maar pronken met je goede daden, een put slaan in Afrika en dat online zetten, dat is niets voor mij. Wat ik doe, doe ik om mensen blij te maken. Daar haal ik voldoening uit.”

Dit interview verscheen in 2021 in de Wintereditie van OneWorld Magazine.

'Ik durf nu vaker mijn mond open te trekken'

Regisseur Safi Graauw (Koeriers): 'Ik film niet als de sfeer op de set niet veilig is'

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons