After 22 years of dictatorial rule President Jammeh loses at the ballot box to Adama Barrow #YahyaJammeh #gambiadecides #gambia#AdamaBarrow pic.twitter.com/qGIFNEuGb3
— Adolphus (@africawriting) 2 december 2016
‘We waren Jammeh zat’
Jallow is ervan overtuigd dat nieuwkomer Barrow de situatie in haar land zal verbeteren, ook al zal hij veel moeten aanpakken. Voor haar is het belangrijk dat hij begint met de werkloosheid. Daarvoor is een omslag nodig bij de overheid die alleen Gambianen aannam waarvan bekend was dat ze ‘de goede partij’ aanhingen. “Veel Gambianen zijn hierdoor gestrand. We doen niks op dit moment. Onze ouders hebben veel moeite gedaan om het hoge collegegeld binnen te halen, maar krijgen er niks voor terug.” Ook zijzelf is, ondanks een diploma in business en finance, momenteel werkloos.
Vanwege die grote werkloosheid nemen daarom veel Gambianen de ‘backway’, de migratieroute naar Europa over de Middellandse Zee, en dat heeft al duizenden Gamiaanse levens gekost. “Alleen maar omdat ze geld willen verdienen voor hun familie. Het moet echt veranderen. We moeten onthouden dat we allemaal Gambianen zijn. We zijn één Gambia,” aldus Jallow.
‘Jammeh zou Gambianen moeten bedanken’
De verkiezingsuitslag is volgens hem dan ook een keerpunt in de geschiedenis van het land. Het grootste verschil met de andere verkiezingen was dat de stemmen op locatie werden geteld en niet bij een regionaal bureau. Dit gebeurde onder het toezien van genodigden, waaronder Jadama zelf. Hij was ‘polling-agent’ (een partijlid dat toeziet op een eerlijke telling) voor de democratische partij van Barrow.
Nadat Jammeh, ondanks de eerlijke en transparante telling, weigerde op te stappen, weigerde Jadama op zijn beurt het land te verlaten. “Ondanks de angstige omstandigheden heeft ook mijn familie geen stap verzet. Gambia is mijn land, dus daarom bleef ik hier”, lacht hij. “Veel Gambianen dachten dat er een oorlog zou komen, maar ik voelde dat Jammeh uiteindelijk zijn verlies zou accepteren. Ook al zou dat pas op het laatste moment zijn.” En zover kwam het ook. Op woensdag 18 januari rond middernacht lag de deadline voor Jammeh om zich terug te trekken, uiteindelijk vertrok Jammeh drie dagen later in ballingschap. “Het is niet meer dan logisch dat hij weg is. Hij zou de Gambianen eigenlijk moeten bedanken dat hij zo lang aan de macht kon blijven. Hij heeft ons land verwoest in zijn eigen voordeel.”
Jadama verwacht veel van Barrow. “Hij heeft mensen om zich heen die het land willen verbeteren en die een goede opleiding achter de rug hebben. Ik heb hoop dat er buitenlandse investeerders zullen komen om onze economie te versterken. De Gambianen geloven in verandering.”
Met het aftreden van president Jammen zijn niet alle problemen in het land opgelost. Naast de enorme werkloosheid die hij achterlaat, haalde Jammah één miljard dollar (bijna 950 miljoen euro) uit de staatsschatkist, zo meldde Reuters afgelopen week. Dat geld kwam van de Jammeh Foundation for Peace, zijn liefdadigheidsinstelling. Maar het goede doel bleek grotendeels Jammeh zelf. De nieuwe Gambiaanse overheid heeft hem aangeklaagd voor deze fraude. Jammeh was niet bereikbaar voor commentaar.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand