Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het Centers for Disease Control and Prevention, de Amerikaanse dienst voor Volksgezondheid, gaat niet zover om ouders aan te raden hun kinderen te besnijden. Dat is immers een persoonlijke keuze die ook religieuze of culturele motieven kan hebben. Maar de dienst stelt wel voor het eerst duidelijk dat besnijdenis gezondheidsvoordelen biedt.

[[{“fid”:”32421″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Besnijdenis Afrika “,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”De vraag is wie zich hier wil laten besnijden…. Foto: Flickr CC”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]

50 tot 60 procent minder kans op hiv
“De wetenschappelijke bewijzen zijn duidelijk: de voordelen wegen op tegen de risico’s”, zegt Jonathan Mermin van het CDC. “Het belangrijkste is dat besnijdenis bij de man het risico op hiv-overdracht met 50 tot 60 procent vermindert.” Ook de kans op besmetting met soa’s als herpes en het kankerverwekkende humaan papillomavirus (HPV) daalt met 30 procent.

[[{“fid”:”32420″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:”Besnijdenis demonstratie lobby “,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Een anti-besnijdenis demonstratie in San Fransisco Foto: Flickr CC”},”type”:”media”,”link_text”:null,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]

Daarnaast hebben besneden jongens ook minder kans op ontsteking aan de urinewegen tijdens hun jeugd en minder kans op peniskanker als volwassen man.

Controverse
Na de publicatie van de voorgestelde nieuwe richtlijnen volgt een consultatieperiode van 45 dagen, waarna de richtlijnen eind dit jaar van kracht worden. Naar verwachting zal er heel wat kritiek komen, omdat thema erg controversieel is. Tegenstanders wijzen er op dat kinderen te jong zijn om in te kunnen stemmen met een besnijdenis.

Die uitstellen tot ze oud genoeg zijn is geen oplossing, zegt het CDC. Besnijdenis blijkt immers veel veiliger bij pasgeboren jongens, met complicaties bij 0,5 procent, dan bij kinderen tot negen jaar, waar bij 9 procent van de ingrepen complicaties optreden.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief