Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het thema van de mars was ‘towards zero together’. De organisatie van de mars doelt daarmee onder andere op het streven naar nul hiv-infecties, nul barrières voor hiv-behandeling, en nul stigmatisering van mensen met hiv en aids. Het eindpunt van de mars was de RAI, waar de internationale aidsconferentie gisteren begon en de mars onderdeel van is. 20.000 experts komen daar deze week bijeen om kennis te delen over hoe we de strijd tegen hiv en aids beter kunnen voeren.

aidsconference2s
Protestmars tegen hiv en aids bij de Reguliersgracht in Amsterdam, afgelopen juli. Beeld door: Judith Tielemans
aidsconference5s
Deelnemers van het Nederlandse Aidsfonds. Beeld door: Judith Tielemans
aidsconference3
Deelnemers aan de mars. Beeld door: Judith Tielemans

We spraken vier deelnemers aan de mars, die voor de internationale aidsconferentie zijn afgereisd naar Amsterdam en in hun thuisland actief zijn in de strijd tegen hiv en aids.

Keletso Makofane (31) uit Zuid-Afrika

aidsconference1
Beeld door: Judith Tielemans

“Ik sta hier vandaag voor de grassroots gemeenschappen die wereldwijd druk blijven uitoefenen op instituties die verantwoordelijkheid zijn om mensen met hiv en aids te beschermen en infectie te voorkomen. Hiv en aids raken de kwetsbaarste groeperingen in de samenleving, en maken hen nog kwetsbaarder. De mobilisering en weerstand van onderop is daarom van groot belang.”

Koshu Sun (43) (links) en Zong-Tai Wu (34) uit Taiwan

aidsconference4

Zong-Tai Wu: “In het ziekenhuis in Taiwan moet ik als hiv-positieve man uren wachten voordat ik aan de beurt kom, zelfs al heb ik alleen een vraag. Andere patiënten worden geprioriteerd. Met mijn organisatie HIV-story probeer ik mensen ervan te overtuigen dat hiv-positieve mensen niet eng zijn.” Koshu Sun: “In mijn werk bij de Taiwan Lourdes Association focus ik op de leus ‘niet detecteerbaar is niet besmetbaar’, om zo het stigma op hiv-positieve mensen te verkleinen. Mensen die ondetecteerbaar met hiv geïnfecteerd zijn, kunnen het virus ook niet verder verspreiden. Hiv-medicatie is daarbij essentieel.”

Aurelien Beaucamp (35) uit Frankrijk

aidsconference6

“Elk jaar overlijden er nog een miljoen mensen aan aids. Dat is veel te veel. Als homoseksuele man maak ik onderdeel uit van een van de risicogroepen, maar solidariteit met andere, nog kwetsbaardere groepen is van groot belang. Sekswerkers en drugsgebruikers lopen naast mannen die seks hebben met mannen het grootste risico. We voeren op dit moment met Coalition Plus, de Franse koepelorganisatie voor hiv- en aidsorganisaties, campagne tegen de ‘war on drugs’. Door de oorlog tegen drugs blijven besmette drugsgebruikers gestigmatiseerd, gecriminaliseerd en onzichtbaar.”

bw

Over de auteur

Redacteur Harlot

Justine van de Beek (22) is overtuigd feminist en als socioloog gespecialiseerd in gender en seksualiteit.
Bezoek auteurspagina
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Over de auteur

Judith is freelance journalist en fotograaf. Met haar fotoserie over het werk van de stadsecoloog exposeerde ze in het Natuurhistorisch …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief