Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Vlaamse steun gaat specifiek naar de organisatie van bewustmakingsactiviteiten rond het gebruik van de vaginale ring die de overdracht van hiv voorkomt.

Om de slaagkansen van dit pilootproject te verhogen is het belangrijk dat de Afrikaanse bevolking, en specifiek jonge vrouwen, voldoende voorbereid worden. Vooral deze laatste groep is moeilijk te overtuigen om de ring consequent te gebruiken.

Als het product kan doorbreken, betekent dat een belangrijke stap in de bestrijding van hiv/aids in Malawi.

Siliconen

De ring is in siliconen en geeft medicatie af die preventieve bescherming biedt tegen hiv. Vrouwen die een ring inbrengen, zijn een maand lang beschermd.

“Hiv is een enorm probleem in Malawi”, zegt vroedvrouw Agnes Malemia in een filmpje dat de BBC over de introductie van de vaginale ring in Malawi heeft gemaakt. “Iedereen heeft hier minstens één geliefde aan deze ziekte verloren”, zegt ze.

In Afrika ten zuiden van de Sahara worden elke week 7000 nieuwe mensen besmet met hiv. Condooms zijn wel beschikbaar, maar vrouwen durven in veel gevallen geen seks te weigeren als de man geen condoom wil gebruiken.

“In onze cultuur is het moeilijk om te onderhandelen over de manier waarop je wil dat seks met je partner eraan toe gaat”, zegt Malemia. “Als vrouw aan een man vragen om een condoom te gebruiken, is echt moeilijk. Daarom is het zo goed dat vrouwen zichzelf nu kunnen beschermen.”

En dat kan zelfs zonder dat de man het weet. Vrouwen kunnen de ring immers gemakkelijk bij zichzelf inbrengen. Tijdens het vrijen wordt de ring noch door haarzelf noch door de mannelijke partner gevoeld.

De ring kost 7 dollar (5,9 euro) en moet maandelijks vervangen worden.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief