Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Dat blijkt uit een studie in Human Reproduction. De onderzoekers van de Harvard Medical School in Boston volgden 5583 meisjes tussen 9 en 14 jaar oud gedurende een periode van vijf jaar. Bij de aanvang van de studie waren de kinderen nog niet ongesteld.

De kinderen die meer dan 1,5 porties suikerhoudende frisdranken en vruchtendrank met toegevoegde suikers per dag dronken, werden 2,7 maanden eerder ongesteld dan de meisjes die slechts twee of minder glazen dronken per week.

Het resultaat hield geen rekening met de body mass index (BMI) van de meisjes, hun lengte, voedingsgewoontes of fysieke inspanningen.

Verhoogd risico op borstkanker
De resultaten zijn belangrijk en niet alleen vanwege het feit dat overgewicht en obesitas een groeiend probleem vormen in de ontwikkelde landen. De start van de maandstonden werd eerder al gekoppeld aan een verhoogd risico op borstkanker op latere leeftijd.

In de paper wijzen de onderzoekers erop dat een meisje wiens maandstonden een jaar vroeger starten, 5 procent meer kans heeft om borstkanker te ontwikkelen. Een vroegere start van 2,7 maanden heeft dus waarschijnlijk slechts een bescheiden effect op de ontwikkeling van borstkanker, zo concluderen de onderzoekers.

Wel wijzen ze erop dat 1,5 consumpties per dag, de hoogste categorie in hun onderzoeksgroep, waarschijnlijk lager is dan wat veel kinderen uit bepaalde bevolkingsgroepen vaak drinken. De onderzoekers verwachten dat de start van de maandstonden bij deze meisjes nog vroeger zal liggen.

Enkel gesuikerde frisdrank
De onderzochte dranken betreffen frisdranken waaraan suiker werd toegevoegd in de vorm van sacharose, glucose en glucosestroop. Light frisdranken en ongezoete vruchtensappen werden niet geassocieerd met een verschil in leeftijd waarop de meisjes begonnen te menstrueren.

De onderzoekers verklaren de vroegere start van de maandstonden doordat dranken met toegevoegde suiker een hogere glycemische index hebben dan natuurlijk gezoete dranken. Suikerhoudende dranken leiden daardoor tot een snelle toename van de insulineconcentraties in het lichaam. Die zorgen op hun beurt voor hogere concentraties geslachtshormonen en een vroegere start van de maandstonden.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief