Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Op de eerste officiële werkdag van Trump als president zette hij zijn handtekening onder de Global Gag Rule. Een maatregel die in 1984 voor het eerst werd genomen door president Ronald Reagan en sindsdien bij iedere Republikeinse president weer opdook. Obama maakte als democraat de maatregel ongedaan.

Nu Trump de scepter zwaait, moet de geldkraan naar niet-gouvernementele organisaties die veilige abortussen uitvoeren, voorbehoedsmiddelen uitdelen of seksuele voorlichting geven, dicht. “Bedrijven die het woord abortus, bij wijze van spreken, aanraken, kunnen al worden ‘gedefund’,” zegt de woordvoerder.  “Zij kunnen hun werk niet meer doen omdat ze in de toekomst geen geld meer krijgen.” Dat geldt dus ook voor organisaties die samenwerken met partners die zich focussen op alles rondom veilige abortus.

Rutgers zet zich op verschillende delen van de wereld in voor seksueel welzijn, emancipatie en seksuele en reproductieve rechten. De NGO wordt niet direct geraakt, want de organisatie krijgt geen geld uit Amerika. Hun partners wel, maar dat zijn niet de grootste slachtoffers. “Vooral vrouwen en meisjes, met name in Afrika, worden hierdoor benadeeld. Door de maatregel zullen veel meer ongewenste zwangerschappen voor komen, veel meer kinderen geboren worden en dat heeft ook weer economische gevolgen. Ook het aantal onveilige abortussen zal toenemen.”

Een gat van 600 miljoen dichten

Ieder jaar gaat er zo’n 600 miljoen dollar naar organisaties die zich op de een of andere manier bezighouden met abortus. Vanaf volgend kalenderjaar zal dat niet meer het geval zijn en daarom drong Rutgers er bij minister Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) op aan stappen te ondernemen. Dat deed ze. Ploumen maakte gisteren bekend dat ze een internationaal fonds opricht van dat het tekort van die miljoenen dollars kan opvangen, een maatregel die door de wereldwijde media werd opgepikt. “Wat Ploumen gaat doen is natuurlijk top,” vindt de woordvoerder. “Maar dat betekent niet dat er meteen geld in dat fonds zit. Ze kan niet vlak voor de verkiezingen zomaar geld vrijmaken.” Ook de verkiezingen elders in Europa spelen een rol bij de grootte van het fonds. “Als bijvoorbeeld Marine Le Pen aan de macht komt, is er een goede kans dat er minder geld vrijkomt dan wanneer een socialist de verkiezingen wint.”  globe

Over de auteur

Roos Derrix is studeert journalistiek aan de Fontys in Tilburg, en was eerder redactiestagiair bij OneWorld.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500