Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Langzaam gingen we dichter bij elkaar zitten en vonden onze lippen elkaar. Al zoenend vonden we de weg naar mijn bed, waar we al snel zonder shirts tegen elkaar aanlagen. Ik streelde haar borsten, mooi, rond met stevige donkere tepels en knoopte haar broek los.

Ik vond het niet
Zachtjes ging ik met mijn vingers door de haartjes op haar venusheuvel, op zoek naar de belofte van een vochtige opening tussen haar schaamlippen die haar clitoris zou verbergen. Maar wat ik ook friemelde, ik vond het niet. Wat ik wel vond als vochtige opening was maar klein. Toen mijn vinger in haar ging was dat moeizaam en kwam er niet als beloning een kreun van genot, maar een van pijn. Deze mooie krachtige vrouw uit een hoogopgeleide Egyptische familie was dichtgenaaid.

Een heel persoonlijke confrontatie met genitale verminking

Dit was niet mijn eerste confrontatie met genitale verminking – maar wel de heftigste en meest persoonlijke. In Nederland herinnerde ik me het verhaal van een Somalische vriendin die zich chirurgisch had laten openmaken alvorens zich door haar vriendje te laten ontmaagden. Ik was in shock toen ik het zelf van zo dicht meemaakte.

Onbegrijpelijk 
Vrouwenbesnijdenis blijft een culturele anomalie en moeilijk te begrijpen. Dat ooit iemand dacht dat snijden in het vrouwelijk (en mannelijk) geslacht een goed idee was, is tot daar aan toe. Maar het is zo overduidelijk schadelijk voor de gezondheid van vooral de vrouw dat het welhaast onvoorstelbaar is dat men er daarna mee doorgegaan is. Seks, menstrueren, bevallen en zelfs plassen is voor vrouwen met genitale verminkingen onprettig, pijnlijk en soms levensgevaarlijk.

Bizar is dan ook dat het vooral vrouwen zijn die het andere vrouwen aandoen. In die zin is vrouwenbesnijdenis een geperfectioneerde vorm van vrouwenonderdrukking – uitgevoerd door vrouwen, ten dienste van mannen.

Kunnen we vrouwenbesnijdenis binnen èèn generatie uitbannen?

Vooruitgang?
Gelukkig zijn er afgelopen jaren een aantal successen behaald in de wereldwijde strijd tegen vrouwenbesnijdenis. Bij de Masai in Kenia worden alternatieve volwassenheidsrituelen gecreëerd. Vroedvrouwen in Mauritanië, die traditioneel ook de besnijdenissen deden, hebben zich uitgesproken tegen de traditie en zijn ermee gestopt.

Veel landen hebben al wetgeving rond vrouwenbesnijdenis aangenomen, maar het schort vaak aan naleving. In Egypte werden vorige week in de allereerste rechtszaak over vrouwenbesnijdenis ooit, een dokter en een vader in hoger beroep veroordeeld voor hun rol in de besnijdenis en dood van een 13-jarige meisje.

Prettige seks voor iedereen 
Komende jaren zal blijken in hoeverre die oppositie doorzet.  Verschillende Afrikaanse landen hebben zich gecommitteerd aan de campagne van de Verenigde Naties om besnijdenis binnen één generatie uit te bannen: voor de meisjes en jongens van de toekomst, een goede gezondheid en voor prettige seks voor iedereen.

670

Over de auteur

Voor de International Day of Zero Tolerance for Female Genital Mutilation vertelt Martin Stolk vanuit een persoonlijk, mannelijk …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief