Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) besluit deze maand of LHBT-asielzoekers uit Rusland eenvoudiger asiel in Nederland kunnen krijgen. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken komt dan met een nieuw landenrapport over Rusland. Dijkhoff maakte dat bekend tijdens een gesprek met COC Nederland op 29 juni.

Eerder schreef OneWorld dat de Russische homo Evgenii geen asiel kreeg. In maart vluchtte hij naar Nederland omdat hij thuis, in Omsk, vreest voor zijn leven. Zijn asielaanvraag werd afgewezen, ondanks dat de politiek eerder heeft aangegeven het asielbeleid voor Russische homo’s te versoepelen. Ook oud-minister van Buitenlandse Zaken, Frans Timmermans, heeft gezegd tolerant te zijn met asielverzoeken van LHBT’s uit Rusland.

Onlangs stelde SP-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen tijdens een debat in de Tweede Kamer voor om het asielbeleid voor Russische LHBT’s te versoepelen. Naar verwachting stemt de Kamer morgen over de voorstellen van Gesthuizen. Tevens vroeg zij naar aanleiding van de zaak Evgenii in de Kamer aan de staatssecretaris of de IND inderdaad heeft gezegd dat Moskou veilig genoeg is. “In een brief van augustus 2014 (pdf) werd gesteld dat in de hele Russische Federatie onder zowel overheidspersoneel als de Russische bevolking een grote mate van intolerantie jegens homoseksuelen heerst. Dat strookt totaal niet met het feit dat de IND heeft gezegd dat Evgenii terug zou kunnen gaan naar Moskou omdat het daar veilig genoeg zou zijn. Het beleid dat nu wordt gevoerd is dus enorm hypocriet.” Gesthuizen vroeg ook hoeveel asielaanvragen van homoseksuele Russen er tot nu toe zijn goedgekeurd. “Ik durf te wedden dat er nog geen enkele aanvraag is ingewilligd.”

Antihomowet ‘legaliseert’ discriminatie
Het COC pleit voor eenvoudiger asielbeleid ten opzichte van Russische LHBT’s. Volgens het COC moeten zij worden beschouwd als een kwetsbare minderheidsgroep. De organisatie zegt dat de situatie voor homo’s in Rusland is verslechterd sinds in 2013 de antihomowet van kracht werkt. Dit blijkt ook uit het rapport Licence to Harm van Human Rights Watch (HWR). Hierin wordt geconcludeerd dat in de hele Russische Federatie een toename is van anti-LHBT geweld en dat de antihomowet discriminatie van deze groep in feite toestaat.

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500