Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een aids-vrije generatie is in zicht volgens President Clinton, die afgelopen woensdag sprak op de AIDS2014-conferentie in Melbourne. Maar dan moeten preventieve geneesmiddelen overal voorhanden zijn, en moet gefocust worden op de risicogroepen. In Azië en Afrika zijn dat vooral moeders en kinderen, in Europa homoseksuelen en drugsverslaafden.

Afgelopen woensdag sprak voormalig President Bill Clinton op de AIDS2014- conferentie in Melbourne, waar duizenden specialisten en activisten bij elkaar zijn om te zorgen dat aids in de toekomst tot het verleden behoort. Toen Clinton zijn speech wilde beginnen, werd hij onderbroken door een grote groep protesterende activisten, die streden voor het financieren van aidspreventie uit de zogeheten ‘Robin Hood’- belasting.

Clinton toonde begrip voor de activisten en liet weten dat het goed en gezond is als verschillende stemmen gehoord worden. “Deze bijeenkomst heet een conferentie, maar het is eigenlijk een globale beweging. Daarom vind ik het geen probleem als mensen opstaan om ook hun stem onderdeel van het debat te laten zijn”, zei hij.

MH17
Vervolgens hield hij een indrukwekkend eerbetoon aan de slachtoffers van MH17. Tijdens de vliegramp kwamen meer dan honderd aidswerkers om, die op weg waren naar de conferentie. Hij sprak in het bijzonder over de Nederlandse Joep Lange, ook omgekomen tijdens de vliegramp, met wie hij persoonlijk had gewerkt.

Clinton sprak over een zorgwekkende trend, namelijk het stijgen van het aantal hiv-infecties onder risicogroepen in Europa. Vooral onder jonge homoseksuelen en drugsverslaafden neemt het aantal hiv-infecties toe.

Van moeder naar kind
Hij ging in op het belang van de juiste behandelmethode om hiv tegen te gaan, omdat antiretrovirale geneesmiddelen heel goed werken om tijdens onbeschermde seks tegen het virus te beschermen. In veel delen van de wereld, voornamelijk Afrika, hebben moeders met hiv geen toegang tot geneesmiddelen, waardoor zij het virus overdragen aan hun kinderen.

“Pediatrische behandeling loopt in veel landen enorm achter”, zei Clinton. “We proberen landen over de hele wereld te helpen om te zorgen dat de overdracht van moeder op kind stopt. Dit is een van de meest belangrijke doelen in publieke gezondheidszorg, en essentieel voor het realiseren van een aids-vrije generatie.

Stigma en vooroordelen
Als we aids willen tackelen moet een schaalvergroting in de behandelingen plaatsvinden, en moet een sluitende behandeling vooral voorhanden zijn voor hen die het het hardst nodig hebben.” Onderdeel van een effectieve aanpak moet zijn om het stigma en de vooroordelen omtrent aids  te bestrijden, zodat mensen zich laten testen en toegang tot de juiste geneesmiddelen hebben, zei Clinton.

“Dit klinkt misschien vreemd, maar op veel plekken in de wereld is het stigmatiseren van mensen met hiv/aids stijgende”, sprak Clinton. Hij refereerde hierbij naar een onlangs gepubliceerd rapport van de Open Society Foundation, waarin duidelijk wordt dat verslaafden in onder andere Rusland, Birma en Vietnam door politie worden aangevallen als zij om gezondheidsinformatie of schone naalden vragen.

Botswana
“Meer dan de helft van alle nieuwe hiv-infecties ontstaan doordat de moeder tijdens borstvoeding het virus doorgeeft aan haar jonge baby. We moeten de geïnfecteerde kinderen bereiken en behandelen. Zij zijn te veel door de mazen van ons beleid geglipt, maar hebben net als elk mensen recht op een gezonde toekomst”.

Clinton noemde Botswana als een succesverhaal. Nieuwe infecties zijn daar tegengegaan door grootschalige antiretrovirale behandelingen door het hele land aan te bieden. Hoewel Botswana nog steeds een van de hoogste hiv-percentages van de wereld heeft, is de overdracht van moeder op kind 30% naar 2.1% gegaan, volgens data van de Verenigde Naties.

Stijgende infecties in rijke landen
“We weten dat de preventieve behandeling ons meest effectieve instrument is in de strijd tegen aids”, zei hij. “Nieuwe date toont aan dat 70% van hiv-gerelateerde sterfgevallen voorkomen had kunnen worden als alle landen zo’n hoge behandelingsdekking als Botswana zouden hebben.”

Hoewel de rijkere landen in de wereld een sleutelrol spelen in het genereren van funding en educatie in minder ontwikkelde landen, zei Clinton dat ook in de rijke landen, met name onder homoseksuelen en drugsverslaafden, het probleem toeneemt. “Het aantal hiv-infecties in Europa onder homoseksuelen en drugsverslaafden stijgt”, zei hij. “We moeten dus inzien dat het virus niet alleen een probleem van ontwikkelingslanden is.”

——-
Colin Dixon is Senior Adviseur / Coordinator Kennisplatfor SRGR. Hij schrijft vanuit Melbourne voor OneWorld Love over AIDS2014, de conferentie waar aids-specialisten van over de hele wereld samenkomen om hiv/aids uit de wereld te helpen

OneWorld Love plaatste afgelopen maandag de eerste blog van Colin vanaf de conferentie in Melbourne, waarin hij een vergelijking maakte tussen de zinloosheid van de slachtoffers van de MH17 vliegramp, en mensen die wereldwijd sterven aan aids. 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief