Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Hartslagmeter is een 6-delige serie waarin de NCDO-Onderzoeksgroep voor OneWorld Love uitzoekt wat het hart van de Nederlandse bevolking sneller doet kloppen. Welke thema’s houden jou bezig, en welke initiatieven om keuzevrijheid en seksuele vrijheid in de wereld te stimuleren kunnen op jouw goedkeuring rekenen?

We hebben prikkelende onderwerpen gekozen als gelijke seksuele rechten, homoseksualiteit, de relatie tussen geld en huwelijk, en meer. De komende weken presenteren we de resultaten van dit onderzoek, en kom je meer te weten over hoe de Nederlandse bevolking denkt over seksuele rechten en gelijkheid wereldwijd.

Vervolging van homo's
In de eerste aflevering van de Hartslagmeter: Hoe denken Nederlanders eigenlijk over het toelaten van homoseksuelen die in eigen land vervolgd worden? Er is nogal wat discussie geweest over het toelaten van homoseksuelen in Nederland. De Hartslagmeter legde de vinger op de pols van het Nederlands publiek om uit te vinden hoe zij denkt over dit onderwerp.

En wat blijkt? 39% van de Nederlanders steunt de maatregel dat homoseksuelen altijd welkom zijn in Nederland als zij in eigen land vervolgd worden. Ongeveer een derde van de Nederlandse bevolking, 35%, zegt neutraal te staan tegenover deze stelling. En bijna een vierde (25%) is het helemaal oneens met de stelling, en dus tegen het toelaten van vervolgde homoseksuelen in Nederland.

Politieke voorkeur
Als we iets dieper ingaan op de resultaten van deze eerste Hartslagmeter valt op dat de mate van tolerantie wegens het toelaten van vervolgde homoseksuelen in sterke mate samenhangt met de politieke voorkeur. Zo vind 58% van de PvdA-stemmers dat vervolgde homoseksuelen in Nederland welkom zijn, terwijl slechts 38% van de VVD-stemmers deze keuze deelt. Het grootste verschil zien we tussen GroenLinks-stemmers (88% voor) tegenover PVV-stemmers (22% voor).

Een uitgebreid artikel over deze eerste aflevering vind je vandaag in de Metro op pagina 7. De hartslag van onze redacteur Marten Groen bereikte een kookpunt toen hij de resultaten van de eerste aflevering van de Hartslagmeter onder ogen kreeg. Lees zijn gekruide blog hier.

[[nid:34666]]
 
marlies-oneworld

Over de auteur

Journalist, redacteur en campaigner. Marlies schrijft over mensenrechten, gender en klimaat in een snel veranderende wereld. Ze geeft deze …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief