Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Bowi Jong (20) is voetbalfan. Ook is hij homoseksueel, en dat zorgt ervoor dat het voor hem erg moeilijk is om van zijn favoriete sport te genieten. Op de Nederlandse voetbaltribunes vindt er ieder weekend een kakofonie van homofobe scheldwoorden plaats.

In de hoop de dialoog te openen schreef Jong een brief aan de KNVB. Hoewel het positieve reacties regenden en de KNVB gepaste empathie toonde en graag het gesprek aan wilde gaan over de hartenkreet, was de brief voor het programma Veronica Inside (voorheen Voetbal Inside) aanleiding om een stortvloed van nare homofobe grappen te ontketenen (zie het programma op 20 november 2018).

Handelsmerk

VI heeft niet een al te beste reputatie op dit gebied. Meest recent was de rel toen René van der Gijp onder schaterlachen van de andere heren de spot dreef met de transgender VTM-verslaggever Bo van Spilbeeck. Sylvana Simons werd ooit weggezet als ‘aapje’ en er mensen met het syndroom van down werden ook bespot. Ondertussen lijkt homofobie het handelsmerk van de drie witte cisgender heteromannen aan de VI-tafel te zijn geworden.

Maar de reactie op de dappere brief van Bowi was een nieuw dieptepunt. In het programma betoogde Derksen dat homo’s zelfspot moeten hebben en dat we in ons land aan het doorslaan zijn en gek zijn geworden. Later maakte hij het nog bonter door de briefschrijvers ‘snot-apen’ te noemen en in het programma te stellen dat hij zich niet gek laat maken door ‘twee hysterische jonge homootjes’ (zie het programma op 23 november 2018).

Iedereen die niet van zijn homofobie gediend is moet de tv maar uitzetten, zei Derksen. Alsof het complete gebrek aan inlevingsvermogen daarmee nog niet afdoende bewezen was, beweerde hij vervolgens dat uit de kast komen helemaal niet moeilijk is als je maar ‘karakter’ toont.

Briefschrijver Bowi hoorde het allemaal gracieus aan, en besloot in tegenstelling tot de heren van VI geen modder te gooien. Op sociale media ontstond de hashtag #SorryJohan. LHBTQIA1’+’ers delen nu onder de hashtag verhalen over de dagelijkse homofobie die ze meemaken. Dezelfde homofobie die gelegitimeerd wordt door homofobe grappen van Derksen en co.

Eigen schuld

Door te stellen dat een grapje ‘moet kunnen’ wordt de ernst van het probleem gebagatelliseerd en zo de drempel verlaagd om de spot te drijven met LHBTQIA+’ers. Daardoor kost het moeite om uit de kast te komen, laten de tweets onder de hashtag zien. Niet een‘gebrek aan karakter’.

Wanneer we accepteren dat ‘homo’ gewoon een scheldwoord is gaat er niet snel iets verbeteren aan de positie van LHBTQIA+’ers in ons land, ongeacht wat het CPB ons wil doen geloven. Het is dan immers ‘dagelijks taalgebruik’ geworden om een wezenskenmerk van een hele groep Nederlanders als neerbuigende term te gebruiken waarmee je anderen kunt kwetsen.

Het is dan ‘dagelijks taalgebruik’ geworden om een wezenskenmerk van een hele groep Nederlanders als neerbuigende term te gebruiken

pexels-photo-1167028

Waarom wordt homofobie toch zo vaak goedgekeurd in dit land?

Zelfs de rechtbank ziet ‘kankerhomo’ als dagelijks taalgebruik.

Als je dat niet als homofoob erkent dan is er sprake van schijntolerantie. Maar schelden met ‘homo’ is wél homofoob omdat degene die ermee scheldt vindt dat je de ander met dat woord belachelijk kunt maken. Je maakt waar dat woord voor staat dus belachelijk, bedoeld of onbedoeld. Datzelfde geldt voor homofobe grappen.

Het is te makkelijk om als witte cisgender hetero man tegen minderheden te zeggen dat ze maar tegen een grapje moeten kunnen, als die grapjes jou nooit kunnen kwetsen. Dat is hoe privilege werkt: blind zijn voor de pijn van minderheden omdat je die pijn zelf nooit ervaart. De opmerking dat je de tv dan maar moet uitzetten is even onzinnig. Voor een 14-jarige jongen die nog in de kast zit en met zijn vader en broers naar VI kijkt is het uitzetten van de televisie geen optie. En ondertussen lacht iedereen om die homofobe grappen. Om jou dus.

Voor een 14-jarige jongen die nog in de kast zit en met zijn vader en broers naar VI kijkt is het uitzetten van de tv geen optie

Bij een groot bereik en dus macht hoort een grote verantwoordelijkheid. Het programma VI heeft, helaas, veel kijkers en Veronica heeft daarmee de verantwoordelijkheid om tegen homofobie op te staan, om jonge LHBTQIA+’ers serieus te nemen en om oude conservatieve witte mannen als Derksen tot de orde te roepen.

  1. Lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele mensen, transgender mensen, queer mensen, mensen met een intersekse conditie, aseksuele mensen en meer. ↩︎
smeets-liggend

Over de auteur

Sidney Smeets is strafrechtadvocaat, historicus en schrijver.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief