Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Aanstaande zaterdag gaat de Australiër naar de stembus. In een live debat tussen de premier en een dominee in het publiek liep de spanning hoog op toen het homohuwelijk ter sprake kwam.

Premier Kevin Rudd heeft het niet gemakkelijk. Met zijn sociaaldemocratische partij ALP heeft hij dit jaar veel aanhang verloren. Dat komt volgens de premier door mediamagnaat Rupert Murdoch, die een groot deel van de Australische media tot zijn imperium mag rekenen en Rudd niet positief belicht. Tegenstander Tony Abbott daarentegen wordt door Murdochs zender in het zonnetje gezet. Om kiezers terug te winnen beloofde Rudd dat hij honderd dagen na de verkiezing met een wetsvoorstel voor de legalisatie van het homohuwelijk komt.

Debat met dominee
Het is de vraag of Rudds belofte goed uitpakt: tijdens het live programma Q&A (van de zender ABC News) op 3 september werd de christelijke premier fel ondervraagd door een dominee uit het publiek. De dominee, Matt Prater, vroeg waarom Rudd als christen voor het homohuwelijk is en waarom christenen op hem moeten stemmen. Hier kwam de premier gepassioneerd op terug: “Tegen het homohuwelijk zijn omdat de bijbel homoseksualiteit afwijst, is hetzelfde als voor slavernij zijn omdat dat in de bijbel wordt goedgekeurd”, zei Rudd.

Lijsttrekker Abbott is  met zijn centrum rechtse Liberal Party geen voorstander van het homohuwelijk. Het feit dat Abbotts lesbische zus een voorvechtster van gelijke behandeling voor homo’s en hetero’s is, weerhoudt de politicus daar niet van. Dit standpunt lijkt in Abbotts voordeel te zijn: zijn conservatieve partij staat na het Q&A debat voor in de peilingen.

[[{“fid”:”21463″,”view_mode”:”default”,”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”If you think homosexuality is an unnatural condition, I cannot agree with you – Q&A”,”class”:”media-element file-default”}}]]

Lees meer op 360
Foto: Flickr

 

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief