Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Welkom in mijn nederige stulpje, zou ik willen zeggen, maar dat is het niet.” Michelle opent de deur van haar hotelkamer, waar ze vannacht zal slapen. Morgen werkt ze in een stad die op zo’n twee uur rijden van haar huis ligt. Vanwege haar baan binnen ‘een grote corporate’ wil ze niet met achternaam in dit artikel. Want dat ze een relatie met een getrouwde vrouw heeft, die dat thuis open heeft besproken, gaat er bij de meeste mensen niet in.

Zielig

Het geeft snel een ‘zielig’ beeld: Michelle is de vriendin die Anna er naast haar huwelijk op nahoudt, en ze zien elkaar zo’n twee keer per maand. Terwijl Anna iemand thuis heeft om naar terug te keren, is Michelle alleen zodra zij weg is. Zij heeft geen relaties buiten Anna en ziet zichzelf als monogamist. “Ik krijg vaak een blik vol medelijden, zo van…” – ze zet een meelijwekkende stem op – “…’ach, ja, ben jij de derde.’ Dan denk ik: jij zit er niet ín, je weet niet hoe ik me voel. Ik voel mij zo rustig, zo fijn.” Het is de eerste relatie waarin Michelle die rust ervaart. Eerder merkte ze dat verliefdheid zorgde voor een soort afhankelijkheid. “Ik zat dan in een rollercoaster. Was het fijn in mijn relatie, dan werd ik omhooggetild, maar negativiteit bracht mij net zo hard omlaag.” Nu voelt ze zich naar eigen zeggen altijd een 8 of een 9.

Michelle ontmoet Anna op Tinder. “Ik swipete naar rechts natuurlijk, heb je Anna gezien? Hállo.” Voor ze afspreken vertelt Anna dat ze een man heeft en dat ze beiden met anderen daten. Michelle vindt dat ‘eigenlijk wel relaxt’, want ze is bewust alleen en niet op zoek naar een relatie. Een date volgt. “We praatten na in de auto, en Anna keek me ineens heel serieus aan. ‘Ga je me nog zoenen, of wat?’ vroeg ze.” De herinnering brengt een triomfantelijke lach op Michelle’s gezicht. “Ik haalde alles uit de kast en zij was vanaf de eerste seconde flabbergasted.” Het is de start van een opbloeiende relatie.

Daten met anderen

Maar Michelle is niet de enige in Anna’s leven. En accepteren dat je partner andermans vrouw is en nog meer vriendinnen heeft, klinkt als een pijnlijk proces. Toch is dat voor Michelle anders. Ze heeft geen hoop dat Anna bij Vincent weg zal gaan en gunt haar juist een gelukkig huwelijk. “En dan nog, stel dat ze hem zou verlaten en met mij verder zou willen, wat moet ik dan? Dan komt ze met haar hele harem aanvliegen,” grapt ze. “Daar zit ik niet op te wachten. Ik vind Anna echt een lieverd, maar die levensstijl past niet bij mij. Ik heb daar niet voor gekozen.”

Iemands minnares zijn is prima, maar een open relatie is ineens raar

Van jaloezie over Vincent lijkt ze dus geen last te hebben, maar in het begin van de relatie wil Michelle niet dat Anna nog meer dates heeft. Op dat moment is ze naast Vincent de enige in Anna’s leven. Volgens Michelle is het een lastige voorwaarde voor de vrije Anna, die wel besluit erover na te denken. “Ik had haar toen al ingepalmd,” zegt Michelle grappend, maar toch wel trots. “Ze was bezweken voor mijn charmes.” Haar zelfverzekerdheid ten spijt, weet Michelle ergens wel dat Anna de afspraak niet voor altijd vast zal houden. Dus geniet ze tot het hoge woord er na drie maanden uit is: Anna wil ook met andere vrouwen afspreken.

Taboe

“Ik wist het, maar ik wist het toch niet. Het is net als wanneer je oma overlijdt; je weet dat het eraan komt want het mens is stokoud, maar als het gebeurt ben je alsnog verdrietig.” Het roept twijfels bij haar op – ‘wil ik dit eigenlijk wel?’ – maar ze kiest ervoor om Anna toch te blijven zien. Het is precies het punt dat vaak onbegrip opwekt: hoe kun je het goedkeuren dat je geliefde met een ander vrijt? Dat moet vast iets over je zelfbeeld zeggen, zo wordt er gedacht. Het is wat Michelle omschrijft als de ‘zielige blik’ die ze van mensen krijgt die haar relatie niet begrijpen. “Wacko,” noemt ze het taboe van een open relatie. “Ik heb weleens een verhouding gehad met een getrouwde vrouw, die daar niet eerlijk over was naar haar man. Als ik mensen vertelde dat ik haar geheime minnares was, was het prima, tot de high fives aan toe. Een open relatie in alle eerlijkheid, zoals Anna die heeft, is daarentegen ineens raar.”

De wereld is een snoepwinkel voor Anna. Ze wil proeven, ruiken, snuffelen

De unieke persoonlijkheid die Anna volgens Michelle heeft, maakt dat de relatie in deze vorm werkt. “Ze heeft een hele mooie, kindse puurheid.” Een twinkeling in Michelle’s ogen verhult de liefde die ze voelt. “De wereld is voor Anna een soort snoepwinkel die ze binnenkomt. Ze wil proeven, ruiken, snuffelen. Het is de nieuwsgierigheid die haar lokt: daarom wil ze graag seks met andere vrouwen. Daardoor kan ik mij snel aan haar overgeven en er oké mee zijn. Ik voel heel veel liefde voor haar, die tot op zekere hoogte zelfs onvoorwaardelijk is.”

Relativeren

Het is niet altijd makkelijk voor Michelle geweest. Toen Anna aan het daten sloeg en ook gevoelens voor een andere vrouw kreeg, werd ze erg jaloers. Omdat ze daar graag vanaf wilde, probeerde ze de oorzaak van de jaloezie te achterhalen. “Ik denk dat jaloezie ontstaat als je het gevoel hebt dat je de controle verliest. Bijvoorbeeld over dat iemand bij je weggaat.” Nutteloos, noemt ze die gevoelens, want ‘je hebt sowieso geen controle over wie er bij je blijft’. “Daarnaast: hoe small minded ben ik eigenlijk als ik jaloers ben? Je gunt je vriendin het ultieme plezier niet eens. Als dat ultieme plezier dan eens bij een ander ligt, wie ben ik dan om te zeggen dat ze dat niet mag doen?”

Dat klinkt bijna als het denkbeeld van een polyamorist. Zou Michelle binnen een toekomstige monogame relatie ook zo’n open houding hebben? “Het kan best dat je in the heat of the moment met iemand in bed belandt, in bepaalde omstandigheden…” Aarzelend: “Ik vind dat dat tot op zekere hoogte moet kunnen. Ik kan zoiets denk ik wel relativeren. Het is iets anders om er je levensstijl van te maken, zoals Anna bijvoorbeeld.” Michelle noemt zichzelf ‘traditioneel’, ze wil uiteindelijk een relatie met de vrouw van haar leven. “Huisje, boompje, kindje.” En Anna? “Als ik iemand ontmoet waar ik volledig voor wil gaan, dan is mijn relatie met Anna voorbij. Maar de sterke liefde die ik voor haar heb, zal ik altijd voelen.”

poly

Welkom in de wereld van polyamorie

Liefdesrelaties met meerdere mensen, hoe is dat? En is het voor iedereen weggelegd?

Heeft dit verhaal je nieuwsgierig gemaakt? Blijf OneWorld dan volgen en ontmoet binnenkort ook Anna en Vincent, die hun huwelijk hebben opengesteld voor Marieke.

EstherOW

Over de auteur

Chef Online

Esther (1991) is chef online bij OneWorld en schrijft graag over seksualiteit en identiteit.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief