In Nederland is polygamie wettelijk verboden en staat er een gevangenisstraf van maximaal vier jaar op het sluiten van meerdere huwelijken. Maar waarom eigenlijk? Het verbod op het sluiten van een polygaam huwelijk dateert al uit het Romeins privaatrecht. Toen in 1810 de Code Civil onder Napoleon in Nederland werd ingevoerd, was monogamie een van de pilaren van het familierecht. Monogamie heeft dus een lange rechtsgeschiedenis en traditie, die verband houdt met erfrecht en vaderschap.

Maar wie weet zal ook in Nederland polygamie ooit geaccepteerd worden. De Jonge Democraten van D66 zijn in ieder geval voor. Zij dienden in april een motie in voor de erkenning van het polygame huwelijk. Die werd afgewezen. De Colombiaanse mannen verklaren dat zij ‘polyamoureus’ en dolgelukkig zijn met hun drieën.

Meer lezen: klik hier

Foto header: Peter Hershey

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Mara is redactiestagiair bij OneWorld. Ze is afgestudeerd in Global Crime, Security and Justice. Naast internationale georganiseerde …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief