Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

COC-directeur Marie Ricardo onthulde vandaag in een interview met OneWorld dat het COC vijf maanden geleden een bommelding binnenkreeg. Het team ontving op 28 december 2020 per mail een foto van een stuk dynamiet, rood-blauwe draden en een klokje, met daaronder de tekst dat deze was achtergelaten bij het COC-kantoor aan de Herengracht in Amsterdam. Vanwege de coronacrisis werkt iedereen thuis, dus er was niemand op dat kantoor aanwezig.

‘Ik sta voor de deur om iedereen die naar buiten vlucht af te schieten’, stond in de mail, waar OneWorld inzage in kreeg. Hierop volgde een expliciet racistisch dreigement richting de lhbti+-gemeenschap. Er wordt gesproken van een ‘vrij, wit Europa’ en ‘raciale terreur’. De anonieme afzender zegt zich te verzetten tegen de ‘progressieve aanval’ op ons land en schrijft over de ‘bevrijding van de links-liberale onderdrukking’. Het bericht werd afgesloten met de nazigroet ‘Sieg Heil’ en 14/88, een nazisymbool.

Het COC-team meldde dit bij de politie, waarna er direct agenten ter plaatse kwamen. Er werd aangifte gedaan en onderzoek ingesteld, maar het ‘spoor liep dood’, aldus Ricardo. Een daadwerkelijke bom werd niet gevonden, en de dader bleef spoorloos.

Dit dreigement laat zien dat homofobie en racisme hand in hand gaan

marie ricardo 2
COC-directeur Marie Ricardo Beeld door: Coco Olakunle

Het is geen toeval dat het nieuws in eerste instantie niet naar buiten werd gebracht. Ricardo: “Dat was een bewuste keuze. We wilden de angst binnen onze gemeenschap niet vergroten, en daarnaast willen we geen podium geven aan mensen die zoiets doen. Vaak willen daders van zo’n bommelding juist media-aandacht.”

Bovendien bestaat er het gevaar dat je anderen op ideeën brengt, zegt Ricardo. “Daarom hebben we besloten om wel enkele samenwerkingspartners – waaronder ministeries – te informeren, maar geen persbericht uit te brengen.” Het COC heeft eerder ‘homofobe dreigementen’ ontvangen, maar nooit eerder een bommelding, zeker niet met een expliciet racistisch dreigement.

Ricardo is de eerste zwarte COC-directeur, maar het kan niet met zekerheid gesteld worden dat haar aanstelling er iets mee te maken heeft. Later bleek dat een partnerorganisatie in Oekraïne precies dezelfde mail had ontvangen; daardoor vermoedt Ricardo dat het geen persoonlijke aanval is. “Maar het laat wel zien dat homofobie en racisme hand in hand gaan.”

marie ricardo

Nieuwe COC-directeur: ‘Ik wil meer zwarte, trans en intersekse personen aan de top’

'Zolang er mensen achterblijven, is onze gemeenschap niet vrij.'

thumbnail_image_6483441

Hoe jonge homo’s leren dat grenzen er niet toe doen

‘Vaak bejubelen oudere mannen ze voor het eerst om wie ze écht zijn: jong en gay.’

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Over de auteur

Redacteur

Roxane Soudagar studeerde Politicologie (Internationale betrekkingen) en volgde een master in Conflict Studies & Human Rights.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief