Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De steenrijke uitbater Puspo Wardoyo van inmiddels meer dan honderd eetcafés verspreid door heel Indonesië houdt overduidelijk van vrouwen. Hij trouwde er maar liefst vier. Niet vanwege de seks, waar Indonesische vrouwengroeperingen hem van beschuldigen. Puspo heeft duidelijk een sociale missie in zijn leven. Hij beweert dat hij met meerdere vrouwen trouwde, omdat hij als moslim iets terug wil doen voor de samenleving. Het liefst bezat hij er negen, zoals de profeet Mohammad. Maar dat mag eigenlijk niet volgens de Koran. “Er zijn zoveel behoeftige vrouwen die leven zonder echtgenoot, omdat er niet genoeg mannen zijn”, beweert hij. Polygamie is volgens de zakenman zelfs een religieuze verplichting voor alle moslims.

Hij wijst vanaf de grond van zijn appartement, waar hij wordt gemasseerd, naar een van zijn echtgenoten op de sofa. Een mooie, jonge vrouw met een gele sluier. Anita stelt zich voor als vrouw nummer vier. Ze vertelt dat ze voorheen een weduwe was, die na de dood van haar man alleen met haar kind achterbleef. “Zijn eerste vrouw kwam bij me op bezoek en vroeg me of ik met hem wilde trouwen”. Ze twijfelde geen moment. Pupso is rijk en door hem heeft ze nu een comfortabel leven.

Anita is nu even bij Puspo in Jakarta op bezoek waar hij een pied-à-terre heeft op de 49ste etage boven een gloednieuwe shoppingmall. Normaliter woont ze in Bandung. Zijn eerste twee vrouwen leven in Sumatra, in de stad Medan. Nummer drie verblijft met haar kinderen in Oost-Java, Semarang.
Puspo grapt dat hij als zwerver een reizend bestaan heeft. Hij probeert zijn tijd en zijn geld zo eerlijk mogelijk over al zijn vrouwen en kinderen te verdelen. Morgen vertrekt hij voor twee weken naar zijn gezinnen in Medan, daarna is vrouw nummer drie in Semarang aan de beurt. Anita ziet haar man pas weer aan het einde van de maand.

Anita bezweert dat ze nooit jaloers is. Puspo belt elke dag uitgebreid met al zijn vrouwen. Als ze hem echt nodig heeft dan stapt hij in het vliegtuig.
Ook de vrouwen gaan zusterlijk met elkaar om. Sinds Anita’s 18-jarige zoon in Singapore studeert, heeft ze tijd om in de drie gezinnen van Puspo bij te springen. Ze is weliswaar vrouw nummer vier maar wel de oudste van het stel. “We gaan als een familie met elkaar om”.

Het leven van de steenrijke zakenman Puspo en zijn vier vrouwen lijkt net een sprookje. Ik vertel ze het verhaal van Lina (niet haar echte naam) die ook de vierde vrouw werd van een vermogende Indonesiër. Hij gaf haar een huis, een auto, een bankrekening en een creditcard. Maar de rest van de vrouwen bleken niet van elkaars bestaan op de hoogte te zijn. Toen hij in het ziekenhuis kwam te liggen, moesten ze om de beurt bij hem op bezoek en slipten ze via de nooduitgang weer naar buiten. Lia mocht haar man slechts ’s nachts zien.

Onlangs stierf hij. Toen vrouw nummer een achter het bedrog van haar man kwam, pikte ze alles in van de andere vrouwen. Lia kon haar huis en geld inleveren, want ook al was ze met hem getrouwd, alles stond op zijn naam. Ze bleef berooid met haar jonge zoontje achter. Ze is niet de enige die door haar man werd belazerd. “Mannen hebben een grote seksuele drift”, bevestigt de zakenman Puspo. “Maar je moet wel eerlijk zijn”. Hij vindt dat hij een uitzondering is.

Op polygamie te promoten bedacht hij in 2003 de polygamie Award. Maar de prijs is tot nu toe slechts een keer uitgereikt, omdat niet meer ‘eerlijke’ mannen kon vinden. “Misschien is polygamie als religieus concept wel mislukt in Indonesië”, geeft hij toe.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief