Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Eerder dit jaar, op 21 januari, kwamen zo’n 3000 mensen in Amsterdam bijeen naar aanleiding van de inauguratie van de Amerikaanse president Trump. Zijn 'seksistische en vrouwonvriendelijke uitlatingen' leidden wereldwijd tot zo’n 700 Women’s Marches.

Voor alle mensen

Nauwelijks zeven weken later organiseert de Nederlandse Women’s March een nieuwe protestmars door Amsterdam. Dit keer niet als reactie op de Amerikaanse verkiezingsuitslag, maar juist voorafgaand aan de beslissende dag op eigen bodem, 15 maart.

We zijn namelijk veel meer dan alleen ons gender

De groep wil in het weekend voor de Tweede Kamerverkiezingen iedereen oproepen om tegen haat te stemmen. “We hopen met de protestmars van 11 maart een duwtje naar een open Nederland te doen”, zegt Emma Herman die zich ook voor vrouwenrechten inzet bij de organisatie Mama Cash. “We streven naar gelijkwaardigheid voor alle mensen en tegen verdeeldheid.”

Meer dan gender

Voor de komende mars besloten zij daarom hun boodschap te verbreden, maar de naam ‘Women’s March’ te behouden. “Gendergelijkheid is belangrijk, maar is niet de enige uitsluiting: we zijn ook tegen discriminatie op grond van geloofsovertuiging, leeftijd, ras, afkomst, seksuele oriëntatie enzovoorts”, zegt Herman. “We zijn namelijk veel meer dan alleen ons gender. Onze identiteiten zijn heel complex en we kunnen op allerlei manieren beperkt voelen. Om die reden moeten we elkaars diversiteit leren waarderen en ons actief inzetten voor ieders vrijheid.”

Women's March Nederland

De Women’s March biedt ruimte aan allerlei groepen. “Eén initiatief is bijvoorbeeld om uit te dragen dat we uiteindelijk allemaal oranje zijn van binnen.” Met de hashtag #oranjevanbinnen willen zij op sociale media laten zien dat iedereen hetzelfde is.

Op de Facebookpagina van het evenement zeggen op dit moment  ruim zevenduizend mensen te zullen komen. Herman verwacht dat een divers publiek op de demonstratie zal afkomen met ook redelijk wat mannen: “In januari liepen mannen niet alleen als ‘medestander’ mee, maar ook omdat zij inzien dat feminisme ook voor henzelf van waarde is.” De protestmars zal lopen van de Dam naar het Museumplein.  

Hoofdfoto via Flickr.

Over de auteur

Cathérine Minczeles is redactiestagiair bij OneWorld en student Journalistiek aan de HU.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief