Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Marjet werkte aanvankelijk in de zorg en had eigenlijk weinig interesse in de politiek. Via haar werk als wijkverpleegkundige kwam ze in contact met de fractievoorzitter van de Stadspartij; toen is het balletje gaan rollen. Hij zei: “Marjet, je hebt echt een vlotte babbel en een goede uitstraling. We zoeken nog een jonge vrouw voor op de lijst. Is de politiek niet iets voor jou?” Dat prikkelde haar.  Marjet woonde ter oriëntatie een paar commissievergaderingen bij over de infrastructuur van de lokale zorg. “Tijdens die vergaderingen merkte ik dat ik veel meer verstand van deze onderwerpen had dan ik me realiseerde. En ik had niets te verliezen, dus toen heb ik me kandidaat gesteld voor de stadspartij.”

Van alles wat ik heb meegemaakt, heeft dit de grootste impact op mijn leven gehad.

Voorkeursstemmen

“Tijdens de verkiezingscampagne heb ik twee maanden lang alles op alles gezet om stemmen te krijgen.” De partij won uiteindelijk drie zetels, maar Woldhuis stond niet op een verkiesbare plek. Toen twee dagen na de verkiezingen de voorkeurstemmen bekend werden gemaakt, bleek dat Woldhuis op eigen kracht een zetel had binnengehaald. “Van alles wat ik heb meegemaakt, heeft dit de grootste impact op mijn leven gehad.” De eerste twee raadsvergaderingen deed Woldhuis met knikkende knieën. “Het belangrijkste is dat je blijft doorzetten, ook al word je aanvankelijk onderuitgehaald in een debat. Na een paar maanden als gemeenteraadslid voelde ik me helemaal op mijn plek.”

100% Groningen

Helaas verliep de samenwerking met de Stadspartij stroef. “De partij wilde niet voor- of achteruit. Ik wilde echt iets doen aan het imago van de partij en ik wilde Groningen innoveren”, stelt Woldhuis. Toen barstte de bom. “Ik stond op dat moment voor een moeilijke beslissing. We hadden nog twee jaar te gaan, en ik wilde de voorkeursstemmen die ik had gekregen, recht doen.” Ze besloot uit de Stadspartij te stappen, nam haar zetel mee en begon haar eigen partij: 100% Groningen. “Ik wilde graag een innovatieve naam en een fris logo. De politiek wordt toch al door veel mensen als negatief gezien.” Haar partij gaat op een andere manier te werk dan de meeste partijen. “We hebben een hele directe communicatie, we doen veel op sociale media en we zijn makkelijk benaderbaar.”

Lokale democratie

“Ik sta voor vernieuwing van de lokale democratie. Daar ga ik me de komende tijd hard voor maken.” Maar dat is niet het enige thema waarvoor Woldhuis zich inzet. Groningen is een van de armste steden van Nederland, er zitten in de stad elfduizend mensen in de bijstand. “Ik vind het erg belangrijk om deze mensen te helpen. Ook ben ik natuurlijk veel bezig met de zorg. Ik ben goed bekend met die wereld en weet dus waar ik het over heb.” Daarnaast vind Woldhuis leefbaarheid ook een belangrijk lokaal thema waar de partij zich de komende vier jaar veel mee bezig gaat houden. De kernwaarden van de partij: betrouwbaar, zorgzaam en verbindend.

Vrouwen in de gemeenteraad

“Onze partij heeft nu zo’n 50 leden en 150 betrokkenen, en daar zitten best veel jonge vrouwen bij, dus het animo is er zeker. Mogelijk zitten er zo weinig vrouwen in de gemeenteraad omdat ze er niet snel mee in aanraking komen.” Woldhuis vermoedt dat het ook komt door het heersende beeld van een gemeenteraad: alsof dat nog steeds wordt gedomineerd door mannen of oudere mensen. “Dat kan ze tegen houden om zelf die stap te nemen.

Mijn advies aan alle vrouwen in Nederland: kop op. Heb lef, Jij kunt het ook!

Het grootste verschil tussen de mannen en vrouwen in haar partij is dat vrouwen vaker opener zijn over hun onzekerheid en meer bevestiging nodig hebben. “ Mannen zijn ze vaak net zo onzeker maar laten dat niet aan haar zien. Hierdoor lijkt het alsof mannen geschikter zijn voor de politiek dan vrouwen omdat vrouwen zich kwetsbaarder opstellen. “Mijn advies aan alle vrouwen in Nederland: kop op. Heb lef, Jij kunt het ook!” Woldhuis vindt het belangrijk iedereen te laten zien hoe leuk en zinnig gemeenteraadswerk is. Ze hoopt zo meer vrouwen te motiveren om de stap ook te zetten. “Wat wel belangrijk is: je moet echt een doel voor ogen hebben en een onderwerp kiezen waarmee je het verschil wil maken in je gemeente.”

200pg

Moderne raad

Woldhuis vindt het belangrijk dat er een moderne raad komt. Dit betekent een diverse raad met evenveel mannen als vrouwen. Met haar video wil ze laten zien dat iedereen hieraan kan bijdragen door op een vrouw te stemmen.

Een moderne raad, Dat wil jij toch ook? Deel deze video en stem 21 maart op een vrouw! Bron: www.youtube.com
bewl3-0757

Over de auteur

Stagiaire bij OneWorld. Is halverwege haar studie journalistiek (Tilburg) en heeft een grote interesse voor duurzame voeding en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief