Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Uit onderzoek van OneWorld blijkt dat momenteel 2.400 van alle 8.900 raadsleden vrouw zijn. Er is sprake van een stijgende lijn, maar een 50/50-verdeling is nog ver te zoeken. Van alle gemeenten in Nederland zijn er maar drie met een gelijke man/vrouw-verdeling in de raad. Marum (50 procent), Boxtel (50 procent) en Blaricum (54 procent). De partijen met de meeste vrouwen zijn momenteel GroenLinks (39 procent), de PvdA en de SP (allebei 33 procent).

Wil je weten hoeveel vrouwen er in jouw gemeenteraad zitten?

Vrouwenkiesrecht1914

Ander politiek debat? Vraag vrouwen!

De gemeenteraadsverkiezingen zijn nog steeds gedomineerd door mannen.

Maar hoe komt het dat er zo weinig vrouwen in de gemeenteraad zitten? OneWorld sprak daarover met vier vrouwen. Jeanine Brummel-Ahlaloum (43) van GroenLinks Nijmegen vertelt dat vrouwen vaak een vertekend beeld hebben van het werk. “Zelf twijfelde ik ook, omdat de debatten op tv er heftig aan toegaan.” Maar toen ze zelf begon met gemeenteraadswerk merkte ze dat het er eigenlijk op een hele respectvolle manier aan toegaat. Annigje Udinga (45) van VVD Meppel heeft het over het bekende ‘old boys’ network’. “Momenteel vragen mannen elkaar om de politiek in te gaan, maar dit moet veranderen. Er moet een soort inktvlek komen van vrouwen die vrouwen vragen.”

Jeanine-Brummel

‘Bij mannen speelt ego vaak een grotere rol’

Een serie over vrouwen in de gemeenteraad.

P10445802

‘Je wil niet alleen mannen in pak als volksvertegenwoordiger’

Een serie over vrouwen in de gemeenteraad.

Marjet Woldhuis (27) heeft in Groningen haar eigen partij opgericht: 100% Groningen. Ze vindt dat er een beeld heerst dat de gemeenteraad vaak nog een mannenbolwerk is. Haar advies voor vrouwen: “Kop op. Heb lef, Jij kunt het ook!” Lilian Janse (45), de allereerste vrouw die namens de SGP een zetel heeft, stelt dat het belangrijk is dat partners thuis het huishouden onderling verdelen. Als hun partner ze steunt, hebben vrouwen genoeg tijd om gemeenteraadswerk te doen.

Marjet-Woldhuis

‘Vrouwen: Kop op en heb lef’

Een serie over vrouwen in de gemeenteraad Marjet Woldhuis (27) is gemeenteraadslid in…

sgp-foto

‘De meeste mannen zijn vóór meer vrouwen in de politiek’

Een serie over vrouwen in de gemeenteraad.

Wat kun jij doen?

Stem Op Een Vrouw, een organisatie die zich inzet voor evenredige vertegenwoordiging in de politiek, heeft een belangrijke tip voor wie vandaag gaat stemmen. “De eerste vrouw op de lijst komt er vaak sowieso wel in. Kijk daarom eens lager op de lijst of daar niet een kandidaat staat die bij jou past. Juist die kandidaten hebben vaak een voorkeurstem nodig.” Op deze manier stem jij misschien net die extra vrouw de gemeenteraad in.

Over de auteur

Stagiaire bij OneWorld. Is halverwege haar studie journalistiek (Tilburg) en heeft een grote interesse voor duurzame voeding en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief