Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Sociale media hebben een positieve invloed op ons leven”, luidt de conclusie van negen antropologen die 15 maanden lang in verschillende culturen over de hele wereld woonden. “Ze brengen mensen dichter bij elkaar. In arme samenlevingen bieden ze informele vormen van onderwijs, bijvoorbeeld via YouTube filmpjes. En ze maken vrouwen bewuster.” Sociale media vormen een platform voor activisten. Ze bieden vrouwen de mogelijkheid om op te staan en te vechten tegen iedere vorm van onrechtvaardigheid.

Neem het voorbeeld van de Zuid-Afrikaanse Karabo Mokoena, die door haar partner zwaar werd toegetakeld en vermoord. Mokoena was een business student die droomde van haar eigen NGO voor kinderen en mishandelde vrouwen. Haar dood maakte een ongekend aantal reacties los. Vrouwen twitterden hun ervaringen onder de hashtag #MenAreTrash. De moord op Mkoena was geen incident: geweld is een onderdeel van de Zuid-Afrikaanse samenleving. Vrouwen hielden niet langer hun mond. Op sociale media voelden ze zich vrij om hun woede te uiten. Voor het eerst kwam er verzet op grote schaal op gang.

 

Sociale media bieden vrouwen de mogelijkheid om op te staan en te vechten tegen iedere vorm van onrechtvaardigheid.

In Argentinië was een paar weken daarvoor Micaela García vermoord nadat ze een nachtclub verliet. Ze stond bekend als een uitgesproken activiste die opkwam voor de rechten van vrouwen; in Argentinië wordt iedere 30 uur een vrouw om het leven gebracht. Vrouwen trokken na haar dood massaal de straat op en begonnen de campagne #JusticiaParaMicaela. Ze demonstreerden net zolang via sociale media totdat de moordenaar werd berecht.

Sociale media zijn een platform om geweld tegen vrouwen aan de orde te stellen. Ook in Pakistan hebben tal van vrouwen en belangengroepen dat ontdekt. Geweld tegen vrouwen is – heel cynisch – bijna routine in het dagelijkse leven. Uit onderzoek van de Nationale Mensenrechtencommissie blijkt dat 90% van de vrouwen in Pakistan te maken krijgt met agressie, inclusief gedwongen huwelijken en huiselijk geweld.

Sociale media kun je ook in geval van acute nood gebruiken, ontdekte Sarah Gill, de eerste aankomende transseksuele arts in Pakistan. Onderweg naar huis werd ze door een groep mannen lastiggevallen, en ze deed daarvan live verslag op Facebook. “Als er iets met mij gebeurt, geef dan alsjeblieft niet op, mijn geliefde gemeenschap”, schreef ze. Ze kreeg een stroom aanhangers die de politie tot ingrijpen dwongen. “Ik dank mijn leven aan Facebook”, vindt Gill.

Suman Ali werd vorig jaar door een familielid uit wraak met bijtend zoutzuur overgoten, omdat ze niet hem wilde trouwen. Van haar familie mocht ze niet op Facebook. Toch slaagde ze erin daar de misdaad wereldkundig te maken. Als gevolg werd haar belager opgepakt, een unicum in Pakistan waar de meeste ‘zoutzuurgooiers’ vrijuit gaan. Onder de naam ‘Acid Survivor’ blijft ze actief op Facebook. Ze verstopt zich niet met haar zwaar gehavende uiterlijk. Ze wil graag via sociale media een strijdend voorbeeld zijn voor andere slachtoffers.

 

De zoon van een voorstaande advocaat die een klasgenote 23 keer met een mes stak, werd dankzij het protest op sociale media veroordeeld. In mei 2016 viel hij Khadija Siddiqi aan, omdat ze geen verkering met hem wilde. Zijn vaders vrienden adviseerden Siddiqi de zaak te laten rusten: ze zou toch nooit van hem winnen.

Haar advocaat bracht de grote ommekeer: hij postte foto’s van haar verwondingen op Facebook. De steungroep ‘Justice for Khadija’ en de twittercampagne #FightLikeKhadija zagen het levenslicht. Justitie kon er niet langer omheen.

Nighat Dad, oprichter van de Digital Rights Foundation en winnaar van de Nederlandse Human Rights Tulip Award, traint door het hele land vrouwen om hen beter tegen geweld te bewapenen. Ze pleit ervoor dat meer Pakistaanse vrouwen toegang krijgen tot internet. Van de 27 miljoen mensen die sociale media gebruiken, zijn slechts 5 miljoen vrouw. Tweederde van de Pakistanen die een Facebookaccount hebben, is onder 25 jaar. Hoe meer vrouwen via Facebook, Twitter en YouTube actief zijn, hoe groter de vuist is die ze samen kunnen maken om seksuele belagers te waarschuwen of af te weren. Wie aan één vrouw komt, krijgt er miljoenen tegen zich.

wilma2

Over de auteur

Wilma van der Maten woont in Jakarta en werkt als freelance journalist voor onder andere OneWorld, het Parool, DPD, VPRO, VRT en Elsevier.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief