Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Sinds afgelopen oktober is in Polen de conservatieve regeringspartij Recht en Gerechtigheid (PiS) aan de macht. Hun voorstel om de regels van de abortuswet aan te passen zodat ze overeenkomen met de leer van de Rooms-Katholieke kerk heeft grote woede opgewekt bij vrouwenrechtenactivisten.

Beate Szydlo

Het wetsvoorstel is geschreven door de conservatieve en invloedrijke juridische instelling Ordo Iuris.  “Ieder mens heeft het recht om te leven vanaf het moment van bevruchting”, staat in artikel I. “Het leven en gezondheid van het kind blijven vanaf de bevruchting onder bescherming van de wet.” Volgens de Poolse tv zender TVN zal het wetsvoorstel leiden tot gevangenisstraffen van 3 jaar voor het plegen of uitvoeren van abortus. De vrouwelijke premier van Polen, Beate Szydlo (foto linksboven) liet weten ook voor het wetsvoorstel te zijn. Daarmee haalde zij zich de woede van Poolse activisten op de hals.

Protesteren met kledinghangers

Afgelopen zondag hebben duizenden demonstranten voor het parlement geprotesteerd tegen het voorgestelde verbod op abortus. Terwijl ze ‘mijn lijf, mijn zaak’ en ‘haal de kerk uit mijn kruis’ scandeerden, hielden de demonstraten ijzeren kledinghangers omhoog. De ‘kledinghanger opstand’ is een verwijzing naar de gruwelijke manier waarop zwangerschappen illegaal worden afgebroken. Ook is er de Facebookpagina Dziewuchy dziewuchom (letterlijk vertaalt Meiden voor meiden), met al bijna 90.000 likes, die oproept om aanstaande zaterdag massaal te gaan protesteren.

De ‘kledinghanger opstand’ is een verwijzing naar de gruwelijke manier waarop zwangerschappen illegaal worden afgebroken

Baarmoeder abortus Polen demonstraties

Onze vagina, ons recht!
Kasia Staszeweska, een internationale vrouwenrechtenactiviste uit Polen, schreef op facebook een vlammend betoog over de situatie. Zij heeft OneWorld toestemming gegeven haar boodschap aan de wereld hier te publiceren (vertaling door de redactie):
Beste vrienden over de hele wereld: een nieuwe golf van aanvallen op basis van ‘nationale’ en ‘katholieke’ waarden zet onze reproductieve rechten in Polen op het spel. Ondanks het feit dat de Poolse anti-abortuswet al een van de meeste beperkte ter wereld is, ligt een nieuw wetsvoorstel klaar dat abortus onder ALLE omstandigheden verbiedt (abortussen zijn momenteel alleen toegestaan als het leven van de moeder op het spel staat, de zwangerschap het gevolg is van verkrachting of als de vrucht zwaar beschadigd is). Hoewel deze ‘briljante’ initiatieven meer dan regelmatig worden voorgesteld in Polen, kan dit wetsvoorstel door onze nationalistische en fundamentalistische machthebbers aangenomen worden. De premier – nota bene een vrouw – heeft al verklaard dat ze een volledig verbod op abortus steunt. Een walgelijk idee! Voor meer informatie: zie hier en hier.

Dit afgrijselijke voorstel is helaas slechts één van de vele voorbeelden van de manier waarop vrouwenrechten in Polen worden aangevallen: binnenkort is de morning-afterpil niet meer bij de drogist te verkrijgen, wordt seksuele voorlichting op scholen gecriminaliseerd en groeit de haat tegen LGBTI’s.

Onze vagina’s, ons recht! Sta op tegen politiek en religieus fundamentalisme!

#TrudnyOkres
Veel Poolse vrouwen houden de vrouwelijke premier, die liet weten het wetsvoorstel te willen steunen, persoonlijk op de hoogte van hun menstruatie. ‘De regering wil de controle over onze baarmoeders, eierstokken en zwangerschappen’, aldus de initiatiefnemers. ‘Laten we het hen gemakkelijk maken en een handje helpen, en ze alle details geven!’ De vrouwelijke premier Szydlo wordt nu overspoeld met details over de menstruatiecyclus onder de hashtag #TrudnyOkres (“zware menstruatie/moeilijke periode”) .

De Poolse katholieke kerk steunt het wetsvoorstel volledig, en in meerdere Poolse kerken werd tijdens de dienst een brief voorgelezen die beroep doet op de wetgevers om de wet uit te voeren. Tijdens een kerkdienst in Gdansk verlieten vrouwen en enkele mannen uit protest de kerkdienst. In onderstaand filmpje, gemaakt door Kamila Chomicz, is te zien hoe kerkgangers uit protest de dienst verlaten.

[[{“fid”:”46645″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:”Kerkgangers verlaten uit protest tegen het anti-abortus wetsvoorstel de dienst. “,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“alt”:”Wyjście z Bazyliki Mariackiej 03.04.2016″,”style”:”height:327px; width:581px”,”class”:”file-file-styles-artikel-volle-breedte media-element”}}]]

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief