Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“Een vrouw met een laptop is krachtiger dan een man met een geweer”, zegt oprichtster Maria Umar van de Women’s Digital League, een Pakistaanse NGO die vrouwen leert hoe ze via internet geld kunnen verdienen. Maria geeft ogenblikkelijk toe dat ze zowel de quote als het idee voor haar bedrijf heeft ‘gejat’ van een van ’s werelds beroemdste sociaal onderneemsters: Jensine Larsen.

Een zeer inspirerende Amerikaanse die met haar globale beweging World Pulse meer dan 60.000 vrouwen uit 200 landen via sociale media samenbrengt. Het zijn prachtige voorbeelden van vrouwen die elkaar vanuit de jungle in Nigeria tot ver in de hoge bergen van Kashmir advies geven, inspireren en steunen. Dat kan zolang ze maar internet hebben, via een laptop of een mobiele telefoon. Zo is er de zakenvrouw in Amerika die haar collega in Afrika begeleidde met het opzetten van haar solarbedrijf. Of de mobiele kliniek in Kenia die tot stand kwam dankzij de samenwerking met een Spaanse onderneemster.

Vrouwen helpen elkaar om hun dromen waar te maken. Dat is fantastisch

Door World Pulse in te schakelen als digitale bemiddelaar verbeterden 2.2 miljoen vrouwen in de afgelopen jaren over de hele wereld hun economische positie. “Vrouwen helpen elkaar om hun dromen waar te maken. Dat is fantastisch”, vindt Maria.

Wereldverbeteraars
Vrouwen kunnen dat bij uitstek volgens Jensine Larsen omdat ze veel socialer en meer wereldverbeteraars zijn dan mannen. “Als je een man leert hoe hij moet vissen, eet hij de vis in zijn eentje op. Als je een vrouw leert vissen deelt ze haar kennis met andere vrouwen en eet het hele dorp vis. World Pulse is net een virtueel meer waar op het gras er om heen vrouwen elkaar ontmoeten, elkaar leren hoe ze in hun financiële onderhoud kunnen voorzien.” Larsen creeerde een trainingsprogramma ‘De stemmen van onze Toekomst’ waarmee ze vrouwen uitlegt hoe ze via sociale media hun boodschap met de wereld kunnen delen.

Geen opleiding
De Pakistaanse Maria Umar begon vier jaar geleden met haar Pakistaanse Pulse. Haar doel is net zoals de Amerikaanse Jensine Larsen de sociaal economische positie van vrouwen in haar land te verbeteren. Want nog geen 15 % van alle vrouwen in Pakistan werkt. “Vaak omdat ze op het traditionele platteland worden geacht binnen de muren voor hun familie te zorgen. Een andere reden is dat ze geen opleiding hebben. De helft van de Pakistanen bestaat uit vrouwen. Maar nog geen 47 % van al die vrouwen kan lezen en schrijven.”

Een recent rapport van Unesco bevestigt dat Pakistan tweede op de lijst staat van landen in de wereld waar de meeste kinderen niet naar school gaan. Het land heeft ook na China en India het hoogst aantal analfabeten onder volwassenen.

Als ze maar eenmaal kunnen lezen en schrijven, gaat er met internet een nieuwe wereld voor ze open

“Dus voordat deze vrouwen hun dromen via internet waar kunnen maken, zullen we ze eerst moet leren hoe internet werkt”, concludeert Maria. Ze zette al een aantal goedlopende projecten in haar land op, kleinschalig maar effectief. In het hoge noorden van Pakistan ontdekte ze in een afgelegen dorp – je kunt er slechts via een boot over het meer komen – een internetcafé. Ze trainde er twintig vrouwen, die op hun beurt ook weer vrouwen opleiden. Inmiddels werken meer dan honderd vrouwen in dit dorp als freelancer via internet. Ze verdienen hun geld door databanken aan te leggen of virtuele assistentie aan te bieden. Maria’s Women League brengt vrouwen met bedrijven en met elkaar in contact.

Proefproject
Want als ze maar eenmaal kunnen lezen en schrijven, gaat er met internet een nieuwe wereld voor ze open. Met behulp van een kleine schenking van de Wereldbank start Maria met haar Women’s Digital League binnenkort in het dorp Kandi Payan een onderwijsproject voor vrouwen. In het meest conservatieve deel van Pakistan langs de grens met Afghanistan waar het analfabetisme het hoogst is. “Het is een pilot project, een proefproject dat indicaties moet opleveren over omvang, inpassing en haalbaarheid van het definitieve project”, legt ze uit. Als ze er in slaagt vrouwen hier aan ‘het internet’ te krijgen, wordt het project uitgebreid naar meer dorpen door heel Pakistan.

Scholen zijn er nauwelijks in dit afgelegen dorp, laat staan computers of laptops. “We hebben nu tien computers verzameld. We willen dertig vrouwen per keer gaan trainen, dus we hebben meer apparatuur nodig.” De schenking van de Wereldbank is niet genoeg om computers te kopen. “We roepen iedereen op zijn oude laptop, computer of printer aan ons te geven, om deze vrouwen te helpen met een nieuwe start in hun leven.”

Laptop
Maria wil graag net zoals haar grote voorbeeld Jensine Larsen vrouwen in haar land bijeenbrengen. Zodat ze straks ook lid kunnen worden van die grote virtuele globale wereld en hun ervaringen, ideeën kunnen uitwisselen met alle vrouwen op de planeet. “Een laptop betekent voor deze vrouwen heel veel. Maar alsjeblieft, geef ons geen oude troep.”

wilma2

Over de auteur

Wilma van der Maten woont in Jakarta en werkt als freelance journalist voor onder andere OneWorld, het Parool, DPD, VPRO, VRT en Elsevier.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief