Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Altijd spannend zo’n eerste blog. Er is zoveel te doen en de inzet is belachelijk hoog. De leefbaarheid van grote delen van onze planeet is in gevaar. En op slechte dagen denk ik dat het voortbestaan van de mensheid in het geding is. Tegelijkertijd is er ook zo veel mogelijk dat ik even heb getwijfeld waarmee ik deze blogreeks zou beginnen. Want ondanks onze beroerde startpositie ben ik hoopvol en misschien zelfs wel optimistisch.

Niet in de laatste plaats omdat ik de afgelopen jaren als MKB-ondernemer een paar keer aan de wieg gestaan heb van een aantal succesvolle duurzame disrupties 1. De introductie van betaalbare groene energie, de ledlamp en de elektrische auto. Daardoor weet ik dat het kan. Maar ook als voorzitter van de ondernemende koplopers van MVO Nederland/De Groenezaak overzie ik goed het veld van de innovatieve daadkracht van ondernemend Nederland. In mijn rol als Nationale Energiecommissaris spreek ik al meer dan een jaar ook nog eens namens alle (burger)initiatieven en -netwerken die reeds bezig zijn met hun eigen energietransities (besparen, schoon opwekken en delen van energie) in hun regio’s, steden wijken en straten. En omdat ik moeilijk nee kan zeggen en ik de verbinding (ik noem het vaak mobilisatie) van alles en iedereen belangrijk vind, ben ik ook al meer dan een jaar Voorzitter van de Stichting SCO, een initiatief van een aantal grote Nederlandse pensioenverzekeraars, banken en de smart-Industrie die zich inzetten om – met een gezond financieel rendement  – de klimaatdoelen te halen.

Koploper Nederland

Er gebeurt dus veel. Maar het moet beter. En dat kan. Ik ben ervan overtuigd dat wij in Nederland momenteel veel innovaties en kennis, creatieve vermogens, burgerinitiatieven, de financiële sector, ondernemerschap in al haar gradaties, ten behoeve van een betere wereld en een sterkere economie, onbenut laten.

Blij verrast was ik daarom ook met de speech van Rutte een paar maanden geleden bij de VN in New York. Daarin gaf hij aan dat de wereld op ons land kan rekenen op het gebied van veiligheid en duurzaamheid. Daarna vormde hij het kabinet Rutte III waarmee in hoofdlijnen dit aanbod aan de VN kan worden waargemaakt. Als klap op de vuurpijl hoorde ik dinsdag onze premier de enige juiste uitspraak doen op de klimaattop in Parijs. Vrij vertaald gaf hij aan dat de transitie veel te langzaam gaat, en dat we moeten mobiliseren en dat Nederland koploper wil worden. Als we nu is deze politieke gezamenlijke ambitie en onze Nederlandse talenten met elkaar verbinden en combineren met een dosis daadkracht die past bij de urgentie van de klimaatontwrichting kunnen we in hoog tempo doelen realiseren die eerder onmogelijk leken.

de tekst gaat door onder de afbeelding

Nieuw curriculum

Wanneer wij in staat zijn onze Nederlandse innovatiekracht, creativiteit en daadkracht van mensen en organisaties in Nederland te benutten, kunnen we zonder schroom spreken van “The Netherlands First”. Belangrijk daarbij is dat we spoedig in de “echte wereld” demonstreren dat deze aanpak werkt. Dit zal leiden tot succesvolle projecten die vervolgens met exponentiële groeikracht een grote positieve impact hebben op de gevolgen of het tegengaan van klimaatverandering.

Het is daarom van belang dat wij vanaf nu tot eind 2018 ondernemende projecten initiëren en begeleiden die verschillen in omvang, financieringsbehoeften en ontwikkelstadia. Als we slagen in onze missie zullen deze projecten de basis zijn van een nieuw curriculum voor het onderwijs en een inspiratiebron zijn voor succesvolle economische activiteiten die passen deze tijd van grote mondiale uitdagingen. Dat betekent dus ook dat we als Nederland niet alleen technologische en sociale innovaties moeten implementeren maar dat de financiële sector met al haar kennis en vermogen Klimaatfinanciering moet claimen in de wereld.

Ik beloof je via deze blog de komende periode op de hoogte te houden van de stand van het land, doorbraken en successen en de spannende zoektocht naar oplossingen en af en toe ook van mijn incidentele wanhoop. Want realisten hebben gelijk, maar optimisten hebben succes.

  1. innovaties die zo radicaal vernieuwend zijn dat ze het bestaande systeem vrij plotseling ‘ontwrichten’ en omgooien ↩︎

Over de auteur

Nationale Energiecommissaris

Ruud Koornstra is ondernemer en voorvechter van de energietransitie. Hij richtte het ‘initiëringsbedrijf’ Tendris op dat …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief