Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Het klinkt als een sprookje: zeewater en rivierwater ontmoeten elkaar. Die ontmoeting is zo explosief dat de vonken er vanaf vliegen. Een oplettende wetenschapper vangt die vonken op in een potje en voilà: hij kan er een lampje mee laten branden!

Tot zover het sprookje. Want hoe magisch het ook klinkt; uit de combinatie van zoet en zout water is écht energie te halen.

Wat:
Blue Energy

Hoe:
Zout en zoet water stromen langs elkaar en veroorzaken zo elektriciteit

Waar:
In Breezanddijk op de Afsluitdijk, een gehucht met enkele huizen en een camping

Werkt het al:
Over 10 jaar

Hoeveel energie levert het op:
Volgens de ontwikkelaars genoeg elektriciteit voor Groningen, Drenthe en Friesland

Blue Energy wordt het genoemd: energie die wordt opgewekt door het verschil in zoutgehalte tussen zoet en zout water. Het Nederlandse REDstack ontwikkelt deze techniek, die uniek is in de wereld, samen met moederbedrijf Wetsus en Fujifilm (bekend als fotocameraproducent, maar ze maken ook membranen). Sinds 2014 staat hun proefcentrale op onze Afsluitdijk. Een handige plek, aangezien je hier zowel het zoete IJsselmeerwater als het zoute Waddenzeewater bij de hand hebt.

Op de Afsluitdijk heb je zoet IJsselmeerwater en zout Waddenzeewater bij de hand

De techniek van REDstack is gebaseerd op elektrodialyse. Voor wie dat begrip sinds de scheikundeles niet meer heeft gehoord: een elektrische stroom wordt gebruikt om verbindingen van stoffen te ontleden tot aparte deeltjes. REDstack keert dit om: elektriciteit wordt niet gebruikt, maar juist opgewekt door positieve en negatieve deeltjes van elkaar te scheiden.

De-proefinstallatie-van-REDStack-op-de-Afsluitdijk-waar-zoet-en-zout-water-bijeenkomen-
Beeld door: REDstack

Maar wat heeft dat met zoet en zout te maken? Daar komt wat natuur- en scheikunde bij kijken. Zout water bevat negatieve chloride- en positieve natriumatomen. En zoet water trekt zout water aan. Deze twee eigenschappen vormen hét geheim achter de productie van blauwe energie. Zoet water wordt langs zout water geleid. De twee worden gescheiden door membranen (hele dunne wandjes) die ofwel chloride-, ofwel natriumatomen doorlaten. Hierdoor stromen de positieve natrium-ionen naar één kant en de negatieve chloride-ionen naar de andere kant. Het verschil in lading dat zo ontstaat, zorgt voor elektriciteit.

Branden er al lampjes op blauwe energie? Zo ver is het nog niet. Het opwekken van blauwe energie op de Afsluitdijk kost op dit moment meer dan het oplevert en moet nog verder ontwikkeld worden. Maar eenmaal doorontwikkeld kan de centrale continu energie leveren. Zoet en zout water is namelijk altijd aanwezig, in tegenstelling tot zon of wind.

Het Klokhuis maakte een leuke aflevering over Blauwe Energie.

Saskia-Berends

Over de auteur

Saskia Berends is (freelance) tekstschrijver / journalist met een passie voor internationale samenwerking, duurzaamheid & natuur.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief