Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag bevestigd na berichtgeving van RTL-journalist Olaf Koens vanuit de rechtbank in Doha, Qatar. 'Zodra de boete is betaald, wordt ze vrijgelaten', aldus een woordvoerster. Na haar voorwaardelijke vrijlating is Laura opgevangen door de Nederlandse ambassadeur in Qatar, Yvette van Eechoud.

Laura. Foto: Linkedin

De Utrechtse vrouw deed in maart aangifte van verkrachting, maar werd vervolgens zelf aangehouden op beschuldiging van buitenechtelijke seks, iets dat strafbaar is in het streng-islamitische land in het Midden-Oosten. 

De verdachte man krijgt 100 zweepslagen wegens 'geslachtsgemeenschap' en 40 voor alcoholconsumptie.

Naar eigen zeggen was de Nederlandse met een vriendin op vakantie in het emiraat in het Midden-Oosten. Iemand zou wat in haar drankje hebben gedaan, waarna ze op het dak van een onbekend appartement met gescheurde kleding wakker werd. Het verweer van de verdachte zou zijn dat de seks vrijwillig was en dat hij ervoor heeft betaald.

De zaak werd vandaag voor het eerst inhoudelijk behandeld. Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken twitterde: 'Goed dat Laura binnenkort naar huis kan. Opgelucht. We blijven ons inzetten voor alle Nederlandse gedetineerden wereldwijd.'

Strafbaar 

Volgens de religieuze regels die gelden in de Golfstaat, is seks buiten het huwelijk strafbaar. In het verleden zijn er vaker buitenlandse vrouwen bestraft voor dat soort vergrijpen. In 2013 kreeg in de Verenigde Arabische Emiraten een Noorse vrouw een celstraf van 16 maanden voor seks buiten het huwelijk. De vrouw van 24 werd net als Laura gearresteerd toen ze aangifte deed van verkrachting. De aanklachten tegen de Noorse vrouw leidden tot veel verontwaardiging in het buitenland. Haar straf werd later ingetrokken, waarna de vrouw terugkeerde naar Oslo.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief