Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De inzet van het Concertgebouw is prachtig: het Oosten met het Westen verbinden. Maar wat blijkt: Zein is een uitgesproken aanhanger van de Syrische dictator Bashar al-Assad, en schreef zelfs een ode voor hem (dat was weliswaar aan het begin van de burgeroorlog in Syrië, maar in interviews zegt Zein ook nu nog dat hij het lied meteen weer voor Assad zou zingen).

Daar bleef het niet bij. Zein schreef ook een ode aan Assads leger. In Libanese media spreekt hij geregeld zijn steun uit voor Assad en Hezbollah; hetzelfde Hezbollah waarvan de militaire tak in Nederland als terroristische organisatie wordt bestempeld. Tijdens een concert in Berlijn scandeerde het publiek “Bashar, Bashar!”, en aan het eind van een pro-Assad lied scandeerde men “Allah, Suriya, Bashar oe bass!” God, Syrië, Bashar en dat is genoeg!”

Vanaf 3:23 Bron: m.youtube.com

Het Concertgebouw nam naar aanleiding van een tweet van mij anderhalve week geleden contact op; men bleek niet op de hoogte te zijn van ’s mans affiliaties. Maar wie Melheim Zein even googelt – liefst in het Arabisch – weet meteen welk vlees hij in de kuip heeft. Zijn odes aan Assad en diens leger horen bij de eerste hits.

En een Libanese ster?

Met studenten Libanees- en Egyptisch-Arabisch vertaal ik al jarenlang Arabische muziek, en met name de Libanese zangers. We beluisteren sterren met miljoenen volgers op Twitter, zoals Amr Diab, Elissa, Najwa Karam, Ragheb Alame, Diana Haddad, of de klassieke Libanese wereldster: Fayrouz. Van Melhem Zein had ik nog nooit gehoord. Op Twitter bleek hij 8000 volgers te hebben, een armzalig aantal in vergelijking tot andere Libanese zangers, waaronder ook een aantal in hetzelfde ‘berg’-genre, zoals Najwa Karam en Diana Haddad. Melhem Zein komt zoals gezegd niet voor in de top 100 van Arabische artiesten.

“Melhem Zein is helemaal niet zo bekend”, zegt de Syrische journalist Ayham al-Fares. Oorspronkelijk komt Al-Fares uit Quneitra, op de Golan, maar nu woont hij in Amsterdam. Na zijn vlucht uit Syrië werkte hij voor diverse oppositiemedia, en freelancet nu voor Al-Arabi al-Jadid. “Hij komt een symfonie voor Assad en voor Hezbollah zingen. De laatste zeven jaar was het Assadregime het meest gevaarlijke, hoe kan het dat iemand daar propaganda voor kan komen maken en voor wordt betaald? En waar gaat dat geld naartoe? Wordt het gebruikt om Hezbollah te steunen? Ik ben echt geschokt. Hoe kan het dat ze hem laten optreden? Het meest geschokt ben ik hier over: ik dacht altijd dat West-Europese landen wel wisten wie ze in huis haalden, dat ze goed onderzoek deden, maar dan halen ze zo’n man naar een prestigieus podium? Ik ben echt in shock!” aldus Fares.

Ode aan Assad

“Ik wil met Syrië flirten”, heet Zeims ode aan Bashar al-Assad. Denk niet dat het Assadregime een blinde vlek vormt voor Libanezen. Over het algemeen wordt aangenomen dat Assad de opdrachtgever was van de bomaanslag op toenmalig premier Rafiq al-Hariri in 2005, vanwege diens kritische houding jegens Syrië en Hezbollah. In de maanden voor de aanlag op al-Hariri en daarna vonden nog een reeks meer  en minder ‘succesvolle’ moordaanslagen plaats op politici en journalisten. De doelwitten hadden een ding gemeen: het waren allemaal criticasters (zowel moslim als christenen) van het Syrische regime, dat toen Libanon bezette.

Zie hier de video van het concert van Melhem Zein in Berlijn in 2012, waar hij “Baddi Ghaazil Suriya” zingt, “Ik wil flirten met Syrië”, een ode aan het Assadregime. Daarbij begon het Berlijnse publiek in Berlijn “God, Syrië, Bashar en dat is genoeg!” te roepen. “Dit wil je toch niet meemaken in Het Concertgebouw in Amsterdam?”, vroeg ik een lid van het promotieteam. “Syrische vluchtelingen in Nederland vertellen mij dat ze verbijsterd zijn dat Zein hier mag optreden.” De Concertgebouwdirectie bleek niets van Zeins achtergrond te weten, ook al hebben ze verschillende adviseurs geraadpleegd.

Ode aan het Syrisch leger: “Deze helden”

In dit lied bezingt Zein de helden van het Syrische leger, met beelden van militairen en Assad. Ook al versta je geen Syrisch-Arabisch, de beelden in deze video clip spreken voor zich.

De Concertgebouwdirectie bleek niets van Zeins achtergrond te weten, ook al hebben ze verschillende adviseurs geraadpleegd

Zein verdedigt Hezbollah

“Melhem Zein, zelf sjiiet, verdedigt (de sjiietische) Hezbollah”, kopt de internationale Arabische krant al-Quds al-Arabiy op 10 maart 2016. Hezbollah kwam Assad met grondtroepen te hulp in 2012. Syrische steden en dorpen, met name langs de Libanese grens zijn door Hezbollah en het Syrische leger geheel vrij van soennieten gemaakt, zoals bijvoorbeeld het stadje Al-Quseyr. Dit proces van etnische zuivering gaat tot de dag van vandaag door. Hezbollah creëert dus mede de grote stroom soennitische vluchtelingen uit Syrië. De militaire tak van Hezbollah wordt in Nederland en de EU beschouwd als terreurorganisatie. Is het in Nederland niet verboden om lovend over terreurorganisaties te spreken, zoals Zein doet? Ook op Al-Jadeed TV legde Melhem Zein uit Hezbollah geen terreurorganisatie is.

“Melhem Zein steunt Assad, en Aoun” (de Libanees-maronnietische president die een deal met Hezbollah sloot om president te kunnen worden), meldt ook de site Ray al-youm.

Pro-Assadpubliek trekken?

Tot slot: het optreden van Zein zal mogelijk een sterk pro-Assadpubliek aantrekken. Het zal dan waarschijnlijk gaan om Syriërs en Libanezen die niet zijn gevlucht vanwege de oorlog in 2011, maar al eerder naar Nederland zijn getrokken.

Over de auteur

Rena Netjes is journalist en arabist. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief