Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In de snikhete bus proberen we ons een weg te banen door de jungle van het Ugandese verkeer rond de hoofdstad Kampala. Rechts van ons ligt een truck ondersteboven en even later glijdt er een boda boda (motortaxi) de weg af. Afgezien van een complete doodsangst, reken maar gerust twee uur extra om op de plek van bestemming te komen als je hier vast komt te zitten in het verkeer. Uiteindelijk arriveren we bij het kantoor van Rodney Nganwa (23), oprichter van My Boda Guy, waar een groep boda boda bestuurders met blauwe helmen ons al staat op te wachten. 

Razendsel met je boda boda door het Ugandese verkeer

De boda boda is niet weg te denken uit het Ugandese verkeer. De motortaxi’s racen met gemak door de dagelijkse files en brengen je razendsnel van A naar B. In Kampala alleen al, rijden er meer dan 120.000 rond. De boda boda’s zijn echter ook een grote oorzaak van de vele verkeersongelukken in het land. Nganwa leidt boda boda bestuurders op om de Ugandese wegen veiliger maken en heeft inmiddels zeven boda boda bestuurders onder zich. Hij biedt hen verkeersveiligheidstrainingen aan, zorgt voor extra helmen en een track en trace systeem om ze zo veilig mogelijk de weg op te sturen. Zijn grootste zorg als ondernemer? “Financiering”, zegt hij met een zucht. Voor jonge startende ondernemers is het doorgaans onmogelijk om een lening bij de bank te krijgen.

Rodney NganwaRodney Nganwa van My Boda Guy

 

Jong ondernemerschap in Afrika

Meer dan de helft van de Afrikaanse bevolking is jonger dan dertig jaar. Volgens het State of the Uganda’s Population Report uit 2013 heeft Uganda met 78 procent onder de dertig jaar zelfs ’s werelds jongste bevolking. In de komende jaren zullen er op het Afrikaanse continent miljoenen banen moeten worden gecreëerd om de volgende generaties van werk te voorzien. Maar banen liggen niet voor het oprapen en door de jonge bevolking is jeugdwerkeloosheid een serieus probleem. Ondernemerschap, je eigen baan creëren, wordt door velen gezien als dé oplossing om jongeren aan het werk te krijgen. Daarnaast is het goed voor de ontwikkeling van een land want ondernemerschap brengt economische groei.

In de komende jaren zullen er op het Afrikaanse continent miljoenen banen moeten worden gecreëerd om de volgende generaties van werk te voorzien

Tachtig jonge ondernemers in acht Afrikaanse landen

Maar jonge Afrikaanse ondernemers lopen bij het runnen van een eigen bedrijf vaak tegen talloze barrières aan. De Road to Nairobi spreekt met meer dan 80 jonge ondernemers in acht Afrikaanse landen om deze barrières in kaart te brengen, hen advies te geven over hoe ze hun onderneming zo goed mogelijk kunnen runnen en de jonge ondernemers te linken aan beleidsmakers, andere experts in hun vakgebieden en aan elkaar, want juist van elkaar kunnen ze een hoop leren. De komende maand lift OneWorld mee met het team van de Road to Nairobi om deze jonge Afrikaanse ondernemers een podium te bieden en erachter te komen hoe het zit met jong ondernemerschap in Afrika.

Ben je benieuwd naar meer succesverhalen van jonge Afrikaanse ondernemers of achtergrondinformatie over jong ondernemerschap in Uganda en Rwanda? Houd onze website en social media in de gaten voor alle ins en outs van ons liftavontuur met de Road to Nairobi. 

Benieuwd wat Rodney Nganwa wil bereiken met My Boda Guy? Bekijk het filmpje hieronder.

 

 

 

 

Over de auteur

Redacteur Remap

Joline Heusinkveld werkt als freelance redacteur bij OneWorld en coördineert hier o.a. de OneWorld remap. Verder schrijft ze over …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief