Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

“We kunnen 160 miljoen mensen in Bangladesh voeden en we hebben genoeg voedsel om ook 700.000 vluchtelingen te voeden”, zei Sheikh Hasina, de Bengaalse premier op dinsdag.
Ter vergelijking: Duitsland, het EU-land dat de meeste vluchtelingen opving tijdens de ‘vluchtelingencrisis,’ heeft tussen 2015 en medio 2017 ongeveer 1.2 miljoen asielaanvragen gekregen. Daarvan zijn 757.000 goedgekeurd.

Wie zijn de Rohingya en waarom vluchten ze massaal uit Myanmar?

Rohingya zijn het grootste statenloze volk in Azië. Naar schatting bestaan er 2,8 miljoen Rohingya, waarvan de helft in de Rakhine staat van Myanmar. Myanmar (vroeger Birma) is een overwegend boeddhistisch land en weigert al decennia om de Rohingya, die overwegend moslim zijn, als burgers te accepteren.

De groep is al jarenlang doelwit van geweld. Dat begon in 2012 na een verkrachting en moord op een boeddhistisch meisje in Rakhine. Drie moslimmannen werden veroordeeld, maar het geweld tussen de groepen escaleerde snel. Het leger raakte er bij betrokken en als gevolg daarvan zijn honderdduizenden moslims uit Myanmar gevlucht. In 2013 hebben duizenden boeddhistische mannen gecoördineerde aanvallen op moslimdorpen in heel Rakhine uitgevoerd. Recente aanvallen door het Arakan Rohingya Salvation Army, dat naar een onafhankelijke Rohingya staat streeft, hebben geleid tot de grootste golf van geweld tot nu toe. Volgens de VN is de situatie in Myanmar een “schoolvoorbeeld van etnische zuivering”.

Over de auteur

Datajournalist

Adriana is een freelance data journalist bij OneWorld
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

230308_MtMf23_OnlineBanners_5_600x500