Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand
HRW wil dat de Europese Unie actie onderneemt en de asielzoekers adequate accommodatie verschaft. Ook moet snel een eerlijke en effectieve asielprocedure in gang gezet worden.
De Griekse regering beloofde begin december 5000 asielzoekers van de eilanden naar het vasteland te halen. Inmiddels zijn 3000 mensen verhuisd, maar op Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos verblijven nog altijd bijna 11.000 mensen in faciliteiten die berekend zijn op slechts 5576 mensen. Meer dan 1000 nieuwe asielzoekers kwamen in december aan op de Griekse eilanden.

Turkijedeal

“De maatregel om 5000 asielzoekers naar het vasteland te halen, is maar half uitgevoerd”, zegt Eva Cossé, Griekenlandonderzoeker bij HRW. “Het is een belangrijke start, maar er is meer nodig, inclusief steun van andere EU-regeringen, zodat niemand bij vorst in een tent hoeft te zitten.”
Mensenrechten- en hulporganisaties dringen er al langer op aan bij de EU om een einde te maken aan de politiek waarbij afgewezen asielzoekers die via Turkije naar Griekenland kwamen, worden teruggestuurd naar Turkije. Deze overeenkomst van de EU met Turkije leidt ertoe dat mensen vast zitten op de eilanden.
Greece Moria Camp
Moria camp, op Lesbos, 2016, waar duizenden mensen meer slapen dan eigenlijk past. Beeld door: Martin Leveneur

Tragedie

De Griekse regering komt naar verwachting zeer binnenkort met een wetsvoorstel om de asielprocedures soepeler te laten verlopen, met als doel om de terugkeer naar Turkije te versnellen. “Hoewel de duur van de procedure één van de factoren is die bijdraagt aan de ellende van de mensen op de eilanden, brengt het verkorten van de procedure ten koste van de kwaliteit ervan het risico met zich mee dat asielzoekers de bescherming wordt onthouden waar ze recht op hebben”, zegt HRW.
Volgens de mensenrechtenorganisatie is dat de verkeerde manier om de overvolle asielzoekerscentra te ontlasten.
Vorige winter overleden vijf asielzoekers, inclusief een kind, in de kou van het opvangkamp Moria op Lesbos, zegt Cossé. “De Griekse en Europese autoriteiten hebben de verantwoordelijkheid dergelijke tragedies te voorkomen.”
logo-IPS1

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief