Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Naar schatting werken 500.000 Indonesische dienstmeisjes in de Golfregio. Deze vrouwen worden vaak het slachtoffer van uitbuiting, wanbetaling, geweld en seksueel misbruik. Vijfenvijftig procent van alle zelfmoordgevallen in Saoedi-Arabië betreft de dienstmeisjes.

Op de website van ‘Help de Hulp’ is het verhaal te lezen van de Indonesische Marwiyeh. Gedurende twee jaar en acht maanden heeft ze als dienstmeisje gewerkt in het Midden-Oosten.

“Huilen deed ik daar iedere dag. Maar ik hield moed, omdat ik bleef hopen dat ik mijn kind en mijn familie terug zou zien”, schrijft Marwiyeh over haar tijd als dienstmeisje. Dagelijks werd Marwiyeh lichamelijk uitgebuit, seksueel geintimideerd door de zoon van haar werkgever en uitgemaakt voor hond.

Marwiyeh’s lijdensweg is een voorbeeld van één van de duizenden Indonesische vrouwen die in het Midden-Oosten worden doorverkocht, uitgebuit en misbruikt door hun werkgevers.

Indonesische dienstmeisjes 

In de Arabische Golfregio zijn naar schatting ruim anderhalf miljoen dienstmeisjes werkzaam, maar dit aantal ligt waarschijnlijk twee tot viermaal hoger, omdat een heel groot deel niet geregistreerd is.

Jaarlijks worden ruim 5.000 gevallen van geweld geregistreerd onder de Indonesische migranten

De meest recente cijfers laten zien dat er, bij gebrek aan werkgelegenheid, vanuit Indonesië jaarlijks zo’n 500.000 migranten het land verlaten om elders werk te zoeken. Twintig procent hiervan vertrekt richting de Golfstaten. Hiervan is drie kwart vrouw wat neerkomt op maar liefst 346 vrouwen per dag in 2014. Jaarlijks worden ruim 5.000 gevallen van geweld geregistreerd onder de Indonesische migranten.

Vorig jaar mei maakte de Indonesische minister van Mankracht, Hanif Dhakiri, bekend dat het land permanent stopt met het sturen van dienstmeisjes naar het Midden-Oosten. Aanleiding voor dit besluit was de executie van twee Indonesische dienstmeisjes die schuldig waren bevonden aan moord in Saudi-Arabië.

Indonesische dienstmeisjes worden als budget koopwaar aangeprezen.

Inmiddels vertrekken er een stuk minder vrouwen richting de Golflanden dan voorheen. Wel gebeurt het nu meer onder de radar, wat het uiteindelijke probleem nog groter maakt. Veel dienstmeisjes worden feitelijk huisslavinnen die in volledige anonimiteit binnenshuis moeten werken.

"Een vrouw die migreert om als huishoudelijk werkster in het buitenland een inkomen te gaan verdienen voor haar familie gaat gebukt onder de problemen die migranten ervaren, plus die als huishoudelijk personeel”, zegt Myriam Vandenbroucke, projectmanager van Hivos. 

Veel dienstmeisjes worden feitelijk huisslavinnen die in volledige anonimiteit binnenshuis moeten werken

‘Help de hulp’ is 1,5 jaar geleden door ontwikkelingsorganisatie Hivos opgezet. Omdat de toegang tot communicatie en informatie zeer belangrijk is in het doorbreken van het isolement, heeft Hivos een sms-dienst voor dienstmeisjes opgezet. Deze dienst geeeft de vrouwen de mogelijkheid om in geval van nood contact op te nemen met lokale partners van Hivos. De dienstmeisjes kunnen de dienst ook gebruiken om nieuws te krijgen vanuit Indonesië.

Bewustwording werkgevers en overheden

Hivos heeft daarnaast een plan opgesteld om zowel aan de Indonesische kant waar de dienstmeisjes vandaan komen als aan de werkgeverskant in de Golfregio’s bewustzijn te creëren.

Zo zijn er discussiegroepen voor werkgevers en is er een gids voor werknemers van internationale bedrijven uitgebracht met informatie over de rechten en plichten van zowel werkgevers als dienstmeisjes. En wordt er in kaart gebracht welke bemiddelingsbureaus vrouwen op dubieuze wijze werven. Deze informatie gebruikt Hivos om bij de Indonesische regering te lobbyen voor de bescherming van de rechten van dienstmeisjes.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief