Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Een medewerker van de Verenigde Naties is geschorst omdat hij een intern rapport lekte waaruit blijkt dat Franse militairen tijdens een vredesmissie in de Centraal Afrikaanse Republiek (CAR) kinderen zouden hebben misbruikt. 

Volgens verschillende bronnen lekte VN-medewerker Anders Kompass het rapport waarin het misbruik van de kinderen beschreven wordt, omdat de VN de zaak zelf niet verder wilden onderzoeken. De klokkenluider is momenteel geschorst en hem hangt onstslag boven het hoofd wegens het 'overtreden van protocollen', zo meldt de Guardian. 

Het gelekte rapport beschrijft het vermeende seksueel kindermisbruik door Franse militairen. Dit zou hebben plaatsgevonden in 2014 in de Centraal Afrikaanse Republiek, toen daar de VN-vredesmissie ‘Minusca’ opgezet werd. In het rapport getuigen jongens over seksueel misbruik, waaronder verkrachting en sodomie, door Franse militairen in ruil voor voedsel en geld. 

Het ergste is dat dit niet eens ongebruikelijk is

Een gedetailleerd inzicht 
Onder de titel 'Seksueel misbruik van Kinderen door Internationale Strijdkrachten', geeft het rapport een gedetailleerd inzicht in het misbruik dat de Franse militairen pleegden in een vluchtelingenkamp in Bangui, de hoofdstad van CAR.

Vorige week publiceerde OneWorld een artikel over 
een gelekt VN-rapport waaruit blijkt dat seksueel misbruik door militairen vaak onbestraft blijft. Lees het artikel hier.  

rapport VN

Paula Donovan, co-directeur van Aids Free World, gaf de informatie over het gelekte rapport aan de Britse krant de Guardian. OneWorld sprak vorige week met Donovan in verband met een eerder gelekt rapport waaruit blijkt dat de VN tekort schieten bij het aanpakken en vervolgen van VN-personeel dat beschuldigd wordt van seksueel misbruik.

Negeren – ontkennen – verbergen – verbloemen 
Donovan vertelde de Guardian: "Het seksueel misbruik dat nu naar boven komt, in combinatie met de manier waarop de VN het misbruik negeert, doet je maag omdraaien. Maar het ergste is dat dit niet eens ongebruikelijk is. De instinctieve reactie van de VN op seksueel misbruik is negeren – ontkennen – verbergen – verbloemen. Een echt onafhankelijke onderzoekscommissie met absolute toegang tot alle informatie in de organisatie moet dit tot op de bodem uitzoeken."

Een internationale samenwerkingsorganisatie moet transparant zijn en problemen aankaarten

De VN is eerder verwikkeld geweest in schandalen rondom seksueel misbruik in Haiti, Burundi, Ivoorkust, Zuid-Sudan en Liberia. Ironisch is dat de VN eerder dit jaar in maart met een officieel rapport kwam waaruit zou moeten blijken dat mede door de introductie van een 'zero-tolerance'-beleid, steeds minder misbruik bij VN-vredesmissies is geconstateerd. 

seksueel misbruik Verenigde Naties

Pijnlijk
OneWorld sprak in verband met het vermeende seksueel misbruik door VN-troepen eerder met Dick Leurdijk, voorheen als Verenigde Naties-expert verbonden aan instituut Clingendael. Leurdijk zegt te betreuren dat de VN rapporten over seksueel misbruik niet openbaar maakt. “Een internationale samenwerkingsorganisatie moet transparant zijn en problemen aankaarten, zodat de lidstaten die militairen leveren zich bewust worden van die problemen en alert zijn.”

Toch kan Leurdijk de aarzelingen bij de VN wel plaatsen. “Het is altijd pijnlijk als je organisatie in verband wordt gebracht met seksuele delicten. En voor een organisatie als de VN, die vertrouwen moet wekken, is het helemaal pijnlijk. Daarbij komen de beschuldigde militairen vaak uit specifieke landen. Het is niet leuk voor die landen als ze in het openbaar in die context genoemd worden. Die landen zouden er weleens voor kunnen kiezen om in de toekomst minder militairen aan de VN te leveren.

Naast de zware aantijgingen van seksueel misbruik ligt de VN nu ook onder vuur voor de manier waarop zij met klokkenluiders omgaan. Een medewerker van het Government Accountability Project vertelde de Guardian dat het een schande is dat er nu een 'heksenjacht' is geopend op de man die seksueel misbruik van kinderen aan de kaak wil stellen. 

marlies-oneworld

Over de auteur

Journalist, redacteur en campaigner. Marlies schrijft over mensenrechten, gender en klimaat in een snel veranderende wereld. Ze geeft deze …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief