Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

De Europese Unie heeft besloten dat er strengere regels moeten komen voor voedselspeculanten. Een stap vooruit, maar nog niet alle ngo’s zijn tevreden.

Een groot gedeelte van het geld dat je op je spaarrekening hebt staan of dat je opzij zet voor je pensioen staat niet vast op één plek. Bankiers en pensioenfondsen proberen het bedrag te vergroten door bijvoorbeeld te beleggen en te speculeren. Sommige banken en pensioenfondsen kiezen voor de controversiële methode om jouw pensioen- of spaarpotje te vergroten: voedselspeculatie (lees verder: Geld verdienen aan honger doe je zo).

De EU heeft nu besloten dat er strengere regels moeten komen voor speculanten. Er komt een maximum op het aantal contracten dat banken en pensioenfondsen mogen hebben. Ook het beruchte High Frequency Trading (computers die speculeren in een fractie van een seconde) krijgt met strengere richtlijnen te maken. Toch valt er nog wat te klagen: landen mogen zelf hun limieten bepalen. Het risico bestaat dus dat individuele landen elkaar gaan beconcurreren op een zo gunstig mogelijk speculatieklimaat. De nieuwe regels zullen ingaan aan het einde van het jaar 2016.

 

Lees verder bij The Guardian en Reuters.

 

Beeld: San_drino.

670

Over de auteur

Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief