Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Tijdens de campagne konden we allemaal horen hoe Donald Trump op een uitgelekte tape opschept over hoe hij een vrouw zonder toestemming in haar kruis greep. Via #TrumpTapes lieten veel mensen op Twitter weten het niet oké te vinden. Met #notokay deelden duizenden vrouwen hun ervaringen met seksueel geweld. Het is niet de eerste keer dat er via social media aandacht wordt gevraagd voor het onderwerp.

De hashtag is in het leven geroepen door de Amerikaanse Kelly Oxford, redacteur bij de New York Times. Geïnspireerd door de uitspraak van Trump, riep ze vrouwen via Twitter op om hun ervaring met seksuele intimidatie te delen. Al na een paar uur ontving ze zo’n vijftig reacties per minuut: volgens velen een bewijs dat er toch echt een ‘rape culture’ heerst in Amerika. Die cultuur zou er voor zorgen dat Trump zijn uitspraken worden afgedaan als onschuldige ‘kleedkamerpraat’. Maar de verhalen van de vrouwen doen anders geloven.

 

#zeghet

In Nederland werd vorige jaar een vergelijkbare Twitter-actie opgezet als in Amerika. Onder de hashtag #zeghet, overspoelden Nederlandse vrouwen Twitter met hun persoonlijke ervaringen met allerlei vormen van seksueel geweld. De initiatiefneemster verbaasde zich vooral over het feit dat ze niet serieus genomen werd toen ze naar buiten kwam met het verhaal over haar verkrachting, omdat ze de dader zelf had uitgenodigd bij haar thuis.

Masker

Ook in India werd er afgelopen zomer via de populaire app Snapchat aandacht gevraagd voor seksueel geweld. De Indiase krant Hindustan Times bezocht Climb Against Sexual Assault, en liet hier vrouwen in korte filmpjes vertellen over hun aanranding of verkrachting. Hoewel de Snapchat-filters, een soort masker voor je gezicht, normaal vooral grappig zijn, werden ze nu gebruikt zodat de vrouwen anoniem hun verhaal konden doen.

670

Over de auteur

Eva Salomon is student Journalistiek aan de HU en redactiestagiair bij OneWorld en is gespecialiseerd in kunst(geschiedenis) en …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief