Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ze werd ook wel de ‘Kim Kardashian van Pakistan’ genoemd: Qandeel Baloch. Afgelopen weekend werd het 26-jarige model door haar broer gedrogeerd en gewurgd. Hij voelde zich hiertoe gedwongen om de eer van zijn familie te beschermen.

In het land waar de meeste vrouwen van top tot teen gesluierd door het leven gaan, plaatste Qandeel regelmatig pikante foto’s van zichzelf op sociale media. Het model hoopte de ‘typisch orthodoxe denkwereld’ van de mensen in Pakistan te veranderen, zo meldt de Volkskrant. Hierdoor had ze heel veel fans, maar ook veel tegenstanders die haar gedrag schandalig vonden.

Omdat Qandeel al eerder met doodsbedreigingen te maken had, heeft ze onlangs tevergeefs om bescherming gevraagd. Afgelopen weekend maakte haar broer een einde aan haar leven omdat ‘omdat ze de naam Baloch bezoedelde’. Ook zou ze niet goed luisteren.

Eerwraak komt veel voor in Pakistan. Naar schatting worden er per jaar zo’n duizend vrouwen vermoord door familieleden, maar omdat veel gevallen niet worden gemeld ligt het werkelijke aantal waarschijnlijk nog veel hoger. Eerder dit jaar schreven we over de Pakistaanse premier Nawaz Sharif die vindt dat de Pakistaanse wet veranderd moet worden. Daders van eermoorden gaan vaak vrijuit, omdat de overheid wel eens een oog dichtknijpt en eermoorden vaak worden beschouwd als ‘huiselijke ruzies’. De broer van Qandeel Baloch is gearresteerd, maar of en hoe hij vervolgd gaat worden is nog onbekend.

WhatsApp-Image-2017-09-08-at-17.04.38

Over de auteur

Schrijft voor OneWorld Werelddoeners graag over mensen die de wereld mooier maken, maar is wel kritisch: vrijwilliger zijn in een weeshuis, …
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief