Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Rusland staat niet bekend om haar vrijheid van meningsuiting of het respect voor democratische waarden. Maar recent is het recht op vrije meningsuiting en dan vooral op demonstreren nog verder ingeperkt. Bij wet is nu vastgelegd dat elke vorm van demonstreren verboden is, iedere onaangekondigde samenscholing van personen zonder vergunning kan aangemerkt worden als een demonstratie.

De wet lijkt demonstreren in je eentje niet te verbieden, maar als je ergens demonstreert belt de Russische politie gewoon de mensen van Poetins jongerenorganisatie om er een ‘echte’ demonstratie van te maken en arresteren ze je alsnog wegens overtreding van het demonstratieverbod. Vervolgens kun je na drie overtredingen veroordeeld worden tot vijf jaar cel.

Ik ben niet bang voor artikel 212.1

Roman Roslovtsev vond dit veel te ver gaan en wilde laten zien dat Rusland een dictatuur is. Met een Poetinmasker op en een bord om zijn nek met daarop: “Ik ben niet bang voor artikel 212.1” (het wetsartikel wat demonstreren in Rusland nu helemaal onmogelijk maakt), protesteerde hij op het Rode Plein voor de vrijheid. Niet zonder gevolgen: hij werd al twee keer opgepakt.

Gisteren is hij gevlucht naar Oekraïne en heeft daar asiel aangevraagd. Poetin is een lastpak kwijt en de democratie in Rusland heeft weer een kritische stem verloren.

670

Over de auteur

Lisa Kappetijn is stagiair Marketing bij OneWorld en student International Development Studies in Utrecht. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief