Rusland staat niet bekend om haar vrijheid van meningsuiting of het respect voor democratische waarden. Maar recent is het recht op vrije meningsuiting en dan vooral op demonstreren nog verder ingeperkt. Bij wet is nu vastgelegd dat elke vorm van demonstreren verboden is, iedere onaangekondigde samenscholing van personen zonder vergunning kan aangemerkt worden als een demonstratie.

De wet lijkt demonstreren in je eentje niet te verbieden, maar als je ergens demonstreert belt de Russische politie gewoon de mensen van Poetins jongerenorganisatie om er een ‘echte’ demonstratie van te maken en arresteren ze je alsnog wegens overtreding van het demonstratieverbod. Vervolgens kun je na drie overtredingen veroordeeld worden tot vijf jaar cel.

Ik ben niet bang voor artikel 212.1

Roman Roslovtsev vond dit veel te ver gaan en wilde laten zien dat Rusland een dictatuur is. Met een Poetinmasker op en een bord om zijn nek met daarop: “Ik ben niet bang voor artikel 212.1” (het wetsartikel wat demonstreren in Rusland nu helemaal onmogelijk maakt), protesteerde hij op het Rode Plein voor de vrijheid. Niet zonder gevolgen: hij werd al twee keer opgepakt.

Gisteren is hij gevlucht naar Oekraïne en heeft daar asiel aangevraagd. Poetin is een lastpak kwijt en de democratie in Rusland heeft weer een kritische stem verloren.

Bewuster geworden door dit artikel?

Onze journalistiek is toegankelijk voor iedereen en dat willen we zo houden. Met een kleine bijdrage help jij ons anderen ook bewust te maken. Alvast bedankt!

Ja, ik doe graag een eenmalige donatie!
Hoeveel wil je doneren?
670

Over de auteur

Lisa Kappetijn is stagiair Marketing bij OneWorld en student International Development Studies in Utrecht. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief

Advertentie

OneWorld-online_banner-600×500 + waaier