Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Ik ontmoette Nourhan Badr op een bijeenkomst in Amsterdam op 18 februari, een avond “over de Egyptische presidentsverkiezingen en de verrichtingen van de president”. Badr was de gastvrouw en leidde de avond in. Iedereen mocht in alle vrijheid vragen stellen, kondigde ze aan, maar toen wij een video maakten van wat generaal Al-Esawy er vertelde, tikte Badr mij en mijn tafelgenoot op de schouders en gebood ze ons de opname te stoppen.

Bron: twitter.com

De uitslag van de presidentsverkiezingen ligt al vast: er is geen keus. Iedereen die zich kandidaat stelde, is hetzij direct gearresteerd (zoals oud-legerleider Sami Anan of oud-premier Ahmed Shafiq, die in 2011 nog door Mubarak werd aangesteld en in 2012 de tegenkandidaat was van Morsi), hetzij via schijnrechtszaken uitgeschakeld (zoals mensenrechtenadvocaat Khaled Ali).

Waar Sisi op hoopt, is een hoge opkomst. Vandaar dat de acht miljoen Egyptenaren die in het buitenland wonen, moesten worden gemobiliseerd om afgelopen weekend op de ambassades te gaan stemmen. Ook de bijeenkomst van 18 februari in Amsterdam had dat oogmerk. De sprekers roemden Sisi’s lange lijst van successen, waaronder de megadeal die Egypte sloot met het Duitse Siemens. Geen woord over de 60.000 politieke gevangenen, de overheidscensuur en de gesloten kranten, noch de buitengerechtelijke executies. Alleen al in 2017 waren dat er 1029, volgens het El-Nadeemcentrum voor martelslachtoffers. Ook El-Nadeem heeft inmiddels op last van het regime haar deuren moeten sluiten.

“Wij zijn dankbaar voor de inspanningen van de geweldige organisatoren van deze conferentie, met name mevrouw Nourhan Badr”, staat in de uitnodiging voor de Amsterdamse pro-Sisi-bijeenkomst.

Adviseur minister van Justitie?

Dat Egypte blij is met Badrs steun, is evident. Maar dat komt mogelijk ook omdat men in dat land denkt dat zij een hooggeplaatst ambtenaar is. In tenminste vier Egyptische tv-shows heeft Badr zich gepresenteerd als adviseur van de Nederlandse minister van Justitie, op de dossiers diversiteit, terrorisme, vluchtelingen en extremisme.

Bij navraag bij het ministerie van Justitie blijkt dat niet terecht . Het OM laat per mail weten dat ze daar weliswaar sinds 2015 werkt, maar als trainee, en uitsluitend op het gebied van diversiteit.

In een live-uitzending vraagt Lamies al-Hadiedi, Egyptes bekendste talkshowhost, haar tijdens een symposium hoe ze adviseur op het minister van Justitie is geworden; in een uitgebreider interview diezelfde avond, in het tv-programma Huna al-Asima, (‘Hier is de hoofdstad’), is ze al gepromoveerd tot adviseur van de minister van Justitie zelf.

Bron: youtu.be

Al-Hadiedi: “Nourhan, Ik vroeg je het je vanochtend tijdens het symposium al: hoe kan een meisje van 26 adviseur van de Nederlandse minister van Justitie zijn?”

Badr: “Ik begon mijn werkzame leven in Nederland al jong, en deed veel dingen die maakten dat ik ervaring ontwikkelde op vele terreinen, ik werkte met jongeren, met kinderen en met vrouwen. Ik heb veel projecten gedaan.”

Al-Hadiedi: “Waarom ben je naar Nederland gegaan?”

Badr: “Mijn vader werkte daar al jaren, dus het was vanzelfsprekend dat we naar Nederland zouden gaan. Ik wilde eigenlijk liever in Egypte blijven, maar we gingen..”

Al-Hadiedi: “Hoe ben je bij de PvdA beland? Hoe werd je activist, en hoe schopte je het exact tot adviseur van de minister van Justitie?”

Badr: “Ik werk veel met politici en met maatschappelijke organisaties. Toen ik ouder werd, ben ik studies en lezingen gaan doen, en ik kreeg steeds vaker met politici te maken.”

Al-Hadiedi: “Wat doe je precies als adviseur van de minister?”

Badr: “Ik ben onder meer verantwoordelijk voor de dossiers diversiteit , terrorisme, vluchtelingen en extremisme. Dat zijn de belangrijkste dossiers waar ik aan werk. En soms werk ik nog aan andere dossiers met mijn collega’s.”

Bron: www.youtube.com

Badr: “Dat onderwerp was heel belangrijk voor mijn profiel, en dat maakte dat de minister zei, kom bij mij werken.”

In de talkshow Wisaal van de Egyptische staats-tv legde ze uit dat de minister aanwezig was op een diner van de gemeente Amsterdam, en haar daar als zijn adviseur heeft gevraagd. “Daar noemen ze je de generaal, klopt dat?” Badr: “Ja, daar noemen ze me de generaal, dat klopt.”

Bron: twitter.com

In een nog weer een andere talkshow, op DMC TV, werd een foto van haar getoond met als onderschrift: ‘Nourhan Badr met de Nederlandse minister van Justitie’. De man naast haar is echter Herman Bolhaar, sinds kort de Nationale Rapporteur Mensenhandel.

WhatsApp-Image-2018-03-22-at-15.40.27

Badr was niet bereikbaar voor commentaar. NRC Handelsblad wist haar wel een quote te ontlokken: “Dat ze op de Egyptische tv overkwam als ministersadviseur in plaats van OM-medewerker, wijt ze aan een ongelukkige vertaling.” In een reactie aan De Gelderlander zegt Harry van Huijstee, lijsttrekker van de PvdA in Ede, dat ‘het om losse opmerkingen, zonder onderbouwing’ ging. Maar wist Van Huistee niet dat Badr zich op de Egyptische tv als adviseur van de Nederlandse minister van Justitie had voorgedaan. “De vertaling van het Arabisch naar het Nederlands zal niet correct zijn geweest. Dat het Openbaar Ministerie in die taal anders heet, en dat er spraakverwarring ontstaat, dat kan ik me voorstellen”, aldus Van Huistee aan De Gelderlander.

Over de auteur

Rena Netjes is journalist en arabist. 
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief