Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

Aan de wieg van de nieuwe wet staat Michelle Bachelet, president van Chili en voorvechter van vrouwenrechten. Bachelet kwam al in januari 2015 met het wetsvoorstel voor versoepeling van regelgeving omtrent abortus. In juli had de Senaat eindelijk groen licht gegeven, waarna de conservatieve oppositie het voorstel liet toetsen op legaliteit. De oppositie claimde dat de abortuswet tegen het recht op leven van het ongeboren kind in ging. Het Grondwettelijk Hof heeft besloten tegen dit protest.

Voorvechter van gelijke rechten

Van 2006 tot 2010 was Bachelet al president van Chili, als eerste vrouw ooit. In 2010 werd ze tevens de eerste uitvoerend directeur van UN Women, de tak van de United Nations die zich inzet voor gendergelijkheid en vrouwenrechten. Bachelet benadrukt veelvuldig dat het oprichten van UN Women een noodzakelijke ontwikkeling is. Gelijkheid voor vrouwen is in opmars, maar er moet volgens haar nog veel gebeuren.

Bachelet won de laatste verkiezingen in 2013 met 62 procent van de stemmen en werd daardoor in maart 2014 opnieuw president van Chili. Haar tweede presidentstermijn is niet onbesproken gebleven. Vanaf begin 2015 ging haar regering gebukt onder schandalen, onder andere door een fraudezaak waar haar zoon bij betrokken was. Halverwege dat jaar was haar goedkeuringspercentage lager dan ooit, 31 procent zou opnieuw voor haar stemmen. In 2016 zakte dit naar 19 procent.

Op naar een progressief Chili

Dit jaar lijkt de Chileense regering weer de goede weg te hebben gevonden. Om de rechten van jongens en meisjes in het land te beschermen, verklaarde Bachelet in juli dat Chili 31 duizend jonge vluchtelingen een visum gaat geven. De minister van Financiën verklaarde recent dat de economie weer aantrekt. Nog geen dag geleden weigerde Chili een mijnbouwdeal die het bestaan van de Humboldt pinguïn in gevaar zou brengen. Het zal geen toeval zijn dat het goedkeuringspercentage dit jaar weer is gestegen naar de huidige 32 procent.

Bovendien heeft Bachelet aangekondigd volgende week een wet te introduceren die het homohuwelijk gaat legaliseren. Hoewel deze wet ook niet zonder slag of stoot aangenomen zal worden, is de hoop toch dat die voor de beëindiging van haar ambtstermijn, begin 2018, geïmplementeerd is. Chili zou daarmee het vijfde Zuid-Amerikaanse land zijn dat het homohuwelijk legaliseert, na Argentinië, Uruguay, Colombia en Brazilië.

Misschien met in het achterhoofd de kleine kans op een nieuwe linkse president, maakt Bachelet het haar doel om Chili een stukje progressiever te maken. Het wordt interessant om te zien welke vooruitgang ze nog kan boeken tot haar aftreden in 2018.

Over de auteur

Fiona is redactiestagiair bij Werelddoeners en Masterstudent Filosofie.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief