Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

[[{“fid”:”29220″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]LINDA. goes Africa

Kwijlende giraffen en bronstige zebra's

 

Op de cover van het Op Safari-septembernummer van LINDA. Magazine zien we hoofdredacteur Linda de Mol als moderne Karen Blixen op de motorkap van een jeep tussen de giraffen (op locatie in De Beekse Bergen?). Binnen in het magazine een fotoshoot van actrice Jennifer Hoffman omringd door babyolifantjes en op de vlucht voor een bronstige zebra met de naam Jack. Maar ook verkrachte vrouwen in Congo, een essay van Marcia Luyten en een portretserie van zwarte vrouwen met de kop ‘Verrukkelijke Billen’, waarin, inderdaad, de billen centraal staan. ‘Witte vrouwen kunnen trainen wat ze willen, ze zullen nooit zulke volmaakte, ronde billen krijgen’, aldus het enigszins afgunstige intro.

[[{“fid”:”29219″,”view_mode”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_volle_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_volle_breedte media-element file-file-styles-artikel-volle-breedte”,”id”:”styles-6-0″}}]]Verrukkelijke radio-dj

FunX One'sy (@waansie)

 

Verrukkelijke ondernemer
Aardig bedoeld, toch, zou je zeggen? En die dames zelf zijn trots op hun achterwerk, zo blijkt uit de bijbehorende interviews. Toch schoten de foto’s een aantal vrouwen in het verkeerde keelgat. Zij zijn daarom op Facebook en Twitter de campagne #zokanhetookLINDA begonnen. Het is een oproep aan vrouwen om een ‘positief weerwoord’ te geven, door een foto van zichzelf te posten met de tekst ‘Verrukkelijke + [je talent]’. Er zijn al foto’s geplaatst van een verrukkelijke blogger, een verrukkelijke filmmakers en een verrukkelijke dj.

[[{“fid”:”29221″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]Tewa Muller

Blog: ThisGIrlSBlackBook

 

“Afrika is meer dan dikke billen, safari en verkrachting”, zegt Tewa Muller (31), een van de initiatiefnemers van #zokanhetookLINDA. “De redactie had zo veel invalshoeken kunnen bedenken en dan komen ze alleen maar met clichés. Er is heel veel moois gaande op het gebied van kunst, mode, muziek. Laat dat zien.” 

Twitterprotest
Het begon in juni met een oproepje op Twitter. 'Gezocht: vrouwen met smalle taille en Afrikaanse billen.’ Toelichting: 'Ze worden heel mooi gefotografeerd en er komt een korte, intense tekst bij. Kom je in aanmerking?' Na kort maar hevig twitterprotest, aangevoerd door @seadanourhussen, kwam LINDA. magazine via Twitter met een reactie: 'Wij betreuren het dat een aantal van jullie aanstoot heeft genomen aan onze oproep voor Afrikaanse vrouwen met een mooi bilwerk voor ons themanummer Afrika. Het is geenszins onze bedoeling om deze vrouwen in een kwaad daglicht te stellen. Integendeel. Wij willen met deze reportage juist een ode brengen aan de vormen van de Afrikaanse vrouw. Daarnaast zal in dit themanummer ruim aandacht geschonken worden aan succesverhalen van Afrikaanse vrouwen met hun ambities en maatschappelijke bevlogenheid.' 

[[{“fid”:”29222″,”view_mode”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”fields”:{“format”:”file_styles_artikel_halve_breedte”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:””,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:””},”type”:”media”,”attributes”:{“class”:”styles file-styles artikel_halve_breedte media-element file-file-styles-artikel-halve-breedte”,”id”:”styles-4-0″}}]]Fragment uit de reportage in LINDA.

Bekijk een preview van het safarinummer.

 

Billenreportage
Muller vertelt dat ze schrok toen ze deze week LINDA. in de winkel zag liggen, mét de billenreportage. “Ik vind het verschrikkelijk. Niet alleen omdat het juist in het safarinummer is, maar ook omdat donkere vrouwen zich ervoor lenen om dit beeld in stand te houden van de Afrikaanse vrouw. Donkere vrouwen komen niet zo vaak in de media. Waarom moet dat op deze manier? Wij zijn niet alleen billen, we zijn ondernemers, docenten, dj's."

Hoe moet het dan wel? "Er is geen balans", zegt Muller. "Als er nou elke maand een donkere vrouw in de LINDA. zou staan, op een inhoudelijke manier geportretteerd, dan zou ik hier niet zo’n problemen mee hebben. Dan is het juist een enorme eer om in LINDA. te staan. Maar nu ziet de lezer alleen dit. Ik heb geen abonnement meer op de bladen, omdat ik mezelf daar niet in terug zie."

Tewa Muller is inmiddels haar eigen lifestyleblog begonnen, waar ze schrijft over muziek, festivals, eten, kleding, reizen en cosmetica. "Onze actie is geslaagd als LINDA. donkere vrouwen als doelgroep ziet in plaats van als exotisch hapje", zegt Muller. "Welgemeende excuses zijn op hun plaats, maar die verwacht ik niet. Het feit dat we met deze actie mensen aan het denken zetten en we een discussie op gang brengen, is voor mij eigenlijk nog belangrijker."

#zokanhetookLINDA is een initiatief van Dominique Snip, Rasheida Adrianus, Rowand Blijd, Tewa Muller en Amma Asante. Lees hier de open brief van Amma Asante aan Linda de Mol.  

Over de auteur

publicist

Leest en schrijft het liefst over Congo, Rwanda en Guinee, maar ook over mondiale trends, beeldvorming, feminisme en duurzame lifestyle.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief