Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

ja, ik word nu lid vanaf 6,- per maand

In Amerika blijven ze geloven dat de 29-jarige Omar Mateen, die vorige week in een homobar in Orlando het grootste bloedbad in de geschiedenis aanrichtte, een moslimterrorist was. Maar in Pakistan en Afghanistan weten ze wel beter: Omar Mateen was een gefrustreerde homo.

Vanuit de ondergrondse homogemeenschap in Islamabad volgen ze met spanning de ontwikkelingen rond Omar Mateen. Zijn vader, geboren in Afghanistan, ontkent dat zijn zoon op mannen viel. Juist de aanblik van twee zoenende mannen in het openbaar deed Omar in woede uitbarsten. Zijn ex beweert dat ze zelf verschillende keren hoorde dat zijn vader Omar voor homo uitmaakte.

Hij hoopte door deze ongelovigen te vermoorden zich van zijn eigen zonden te bevrijden

"Zijn afkomst en zijn religie verboden hem van mannen te houden. Zijn gespleten gevoelens en zijn diepe frustraties hebben hem tot deze moordpartij aangezet. Hij hoopte door deze ongelovigen te vermoorden zich van zijn eigen zonden te bevrijden", vermoedt Mian. Hij is een homoseksueel en wil daarom zijn achternaam niet noemen. Op homoseksualiteit staat in Pakistan tien jaar gevangenisstraf.

Hypocriete seksuele houding

Volgens Mian is er geen regio ter wereld waar mannen er zo’n dubbele of zelfs hypocriete seksuele houding op nahouden als aan beide kanten van de Afghaanse grens. Daar vormen de etnische bevolkinsgroep de Pathanen de overgrote meerderheid. Naast eerwraak – iedere belediging wordt met bloed afgerekend – maakt mannenliefde al eeuwenlang een onderdeel uit van hun ruwe cultuur. Omar Mateen was een Pathaan. 

Omar Mateen was een Pathaan. Mannenliefde maakt al eeuwenlang onderdeel uit van zijn cultuur

In deze sterke patriarchale cultuur is het heel gebruikelijk dat mannen er jonge jongens op nahouden. Vrouwen leven in afzondering. Aan hen heb je niet zoveel. Ze zijn er slechts om kinderen mee te maken. Jongens houd je voor je seksuele plezier. Het liefst vergrijpen deze stoere Pathanen zich aan een ‘zwakke’ tiener van rond de vijftien jaar om hun mannelijkheid te bewijzen.  

Jongens worden verleid met kadootjes, gekocht of ontvoerd. Dansend in meisjeskleding moeten ze de mannen plezieren en lichamelijk behagen. Tot de extremistische Taliban Afghanistan binnenvielen was de stad Kandahar het centrum van de jongesliefde in Azië. De toenmalige leider Mullah Omar maakten een einde aan deze 'verderfelijke spelletjes'.  

Wel seks met mannen; niet homoseksueel

Maar net zoals de vader van Omar Mateen beschouwen de Pathanen zichzelf niet als homoseksuelen. Aan beide kanten van de Afghaanse grens is mannenliefde heel gebruikelijk. Er bestaat geen groter taboe in deze samenlevingen dan seks. Dat begint als kinderen in de pubertijd terecht komen. Volgens de strenge cultuur en religie moeten jongens en meisjes naar aparte scholen, gescheiden van elkaar. De angst bestaat dat opgroeiende jongens vol hormonen zich niet kunnen beheersen en zich wel eens aan geslachtsrijpe meisjes kunnen vergrijpen. Haar maagdelijkheid dient ten alle tijden beschermd te worden.

Omdat meisjes onbereikbaar zijn, houden jongens er onderlinge relaties op na

Verliefdheid is ook al niet toegestaan. Huwelijken worden gearrangeerd door de ouders. De eerste ontmoeting tussen de aanstaande bruid en bruidegom vindt vaak plaats voor het ‘altaar’. Seks voor het huwelijk is verboden. Omdat meisjes onbereikbaar zijn, houden jongens er onderlinge relaties op na. Eenmaal getrouwd zoeken ze uit seksuele frustratie hun oude maatjes weer op. Vrouwen dienen niet van de lichamelijke daad te genieten. Vaak in het donker met de pyjama’s aan is het fysieke contact slechts gericht op de voortplanting.

En wat te doen als je wel een homoseksueel bent en daar graag eerlijk vooruit zou willen komen? "Niet doen. In een dorp word je afgemaakt of ga je de cel in", zegt een boze Massoud, eveneens een homoseksueel die zijn naam niet wil noemen. 

'Homo's smerig'

Slechts 2 % van de Pakistaanse bevolking accepteert homoseksuelen. "Twee mannen die met elkaar gemeenschap hebben is in strijd met de Koran. In ons heilige boek staat duidelijk dat Allah man en vrouw heeft geschapen", zegt de 23-jarige student Salman Khan. Zijn medestudenten, die allen tot de hogere middenklasse van het land behoren, zijn het helemaal met hem eens. "Ik vind homo’s zelfs smerig", sist een verontwaardige student.

De schietpartij van afgelopen zondag in een Amerikaanse homobar gaat ze te ver. Net zoals de extremisten van de Islamitische Staat die homo’s van het dak gooien. Tien jaar de gevangenis in vinden ze een terechte straf voor deze ongelovige zondaars.

wilma2

Over de auteur

Wilma van der Maten woont in Jakarta en werkt als freelance journalist voor onder andere OneWorld, het Parool, DPD, VPRO, VRT en Elsevier.
Bezoek auteurspagina

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust via onze wekelijkse nieuwsbrief